A.R.S.R. SKADI

Hoewel in 1926 te Rotterdam een studentenroeivereniging werd opgericht, kreeg deze pas twee jaar later een naam, te weten "Skadi"; over het wie en waarom van deze naam een kleine toelichting.

In 1928 bestonden er 6 (corporale) studentenroeiverenigingen, allen met een naam afgeleid uit ofwel de Griekse (Argo, Nereus, Triton) ofwel de Noorse (Aegir, Laga, Njord) mythologie. Waarschijnlijk werd er daarom besloten de nieuwe vereniging nog een naam uit de mythologie te geven. De reden om juist "Skadi" te kiezen ligt in het feit, dat deze in de Rotterdamse kleuren groen / wit wordt afgebeeld met als (jacht) attributen een blinkende speer en scherp gepunte pijlen. Bovendien ligt "Skadi" makkelijk in de mond, vond men destijds.

Skadi is een Godin afkomstig uit de Noorse mythologie. Als Godin komt Skadi verschillende keren voor in de godensagen, doch is ze vooral bekend door de gewelddadige dood van haar vader Tjahdzi en haar huwelijk met Njord.

De vader van Skadi, Tjahdzi (een reus), werd vermoord door de Aesir (goden). Skadi wilde de dood van haar vader wreken en greep haar wapens en ging naar Ásgard, de burcht van de Aesir. De Aesir boden haar een zoenoffer aan welk eruit bestond dat ze zich een man uit hun midden mocht kiezen om mee te trouwen. Maar Skadi mocht alleen de voeten van de mannen zien en moest daaruit haar keuze bepalen. Ze zag een paar fraai gevormde voeten van welke ze dacht dat deze aan Balder moesten toebehoren (de lieveling der goden) en koos deze. Ze waren echter niet van Balder maar van Njord.

Njord en Skadi konden het niet goed met elkaar vinden. Skadi wilde in haar vaders huis in Trymheim wonen, maar Njord hield niet van de bergen en wilde in zijn huis bij de zee blijven. Ze besloten toen afwisselend op Thrymheim en Noatun te verblijven. Maar als Njord negen dagen in Trymheim was geweest had hij meer dan genoeg van de bergen, door het gehuil van de wolven deed hij geen oog dicht. "Verfoeilijk vind ik het wolvengehuil vergeleken met het zwanengezang!" Skadi verging het net zo. Als ze negen nachten op Noatun had gewoond, klaagde ze over slapeloosheid door de meeuwen: "Ik kon geen slaap vatten bij de zeekaap door het gekrijs der meeuwen." Uiteindelijk zijn de twee gescheiden. Skadi keerde terug naar Thrymheim, waar ze door de bossen kon reizen op ski's en kon jagen op herten.