Balıkesir Savaştepe Kölederesi Köyü

GURUBUN KURUCUSU
Mesut UÇAR
YÖNETİCİLER
Mesut UÇAR
Haydar ARSLANCAN
1.Tüm yazılar, paylaşımlar,yapılan yüklemeler yapan kişinin sorumluluğundadır.Doğabilecek problemden gurup kurucusu ve yöneticiler sorumlu tutulamaz.
2.Argo tabirler kullanmak ciddiyeti bozacak mesajlar atmak yasaktır.Seviyeyi korumaya özen gösteriniz.
3.Küfür,hakaret,kişi hak ve özgürlüklerine saldırı niteliğinde mesajlar, pornografik meteryal içeren mesajlar yorumlar,din, dil, ırk ayrımına yönelik iletiler göndermek yasaktır.Yapanlar guruptan silinir.
4.Her türlü taciz edici yazılar yazmak, reklam yapmak, siyasi propoganda içerikli siyaset yazıları ve resimleri yasaktır.
5.Gurubumuzum amacı dışında davrananlar UYARILIR devam etmesi halinde yöneticiler tarafında SİLİNİR..
6.Gurubumuzun amacı köyümüzü tanıtmak, birlik ve beraberliğimizi korumak, güzel günler geçirmek, özlem gidermektir.
7.Elinde köyümüze ait resim vb. materyal bulunan üyelerimizden yükleme ve paylaşımlarınızı bekliyoruz...
SEVGİ ve SAYGILR
TARİHİ:
Kölederesi köyü 1860'lı yıllarda kurulmuş bir yörük köyüdür. 1700 yıllarında İzmir'in Dikili ilçesi yakınlarındaki Karadağ ve çevresinde hayvanlarıyla obalanan, kış mevsimini geçiren Hardal yörükleri, yaz aylarında şimdiki Balıkesir Savaştepe hudutlarına geçiyorlardı. 19.yy sonunda Osmanlı Devleti artan asker ihtiyacını karşılamak için yörükleri yerleşik hayata geçirme çabasına girer. Bursa valisi Ahmet Vefik Paşa'nın baskısıyla yörede bütün yörüklerin olduğu gibi Hardal yörükleri se yerleşik hayata geçerler. Osmanlı 19 ncu yüzyılın sonunda hızla çöküşe yaklaşırken, devlet ileri gelenleri, ülke içerisinde bulunan ve şehirlerdeki yerleşik halk (manav) tarafından "YÖRÜK" denilen konar-göçer toplulukların yerleşik hayata geçirilmesine önem vermişlerdi. Bu yıllarda Balıkesir ili (Karasi) Bursa'ya (Hüdavendigar) bağlı bir mutasarrıflıktı. Bursa valisi olan Ahmet Vefik Paşa göçerleri iskana zorlamış, hatta adı bu nedenle "Çadır Yırtan Paşa" olmuştur. Hardal Aşireti de Dikili-Bademli ile Savaştepe arasında kışlak-yaylak olarak göç ederken 1865 yılının yaz aylarında kesin olarak yerleşik hayata geçmiştir. Böylece; Savaştepe yöresinde Karacalar, Kurudere, Kocabıyıklar,Kölederesi, Muhtan, Tütünlük, Karakavak Hardal aşireti köyleri kurulmuştur. Ancak aşiretin bir kısmı Dikili-Bademli civarında kaldığından, onlar da oralarda köyler kurarak yerleşik hayata geçmişlerdir. Adları bilinen hardal aşireti köyleri; Yahşibey, (Elbedir) , Hasanağa, Merdivenli, Çobanalanı, Bademli (bir kısmı), Hayıtlimanı (Denizköy)... Hardal aşiretleri Savaştepe ilçesinin kuzeyinde iskan sağlamışlardır. Çünkü konar-göçer geleneğin temsilcileri olan Yörükler, tarih boyunca hayvanları için en verimli otlak alanları olan bölgeler aramışlardır. Yüzyılın geleneğini bir bıçak gibi keserek mecburi iskana zorlanan Yörüklerin bütünlüğü bozulmuş ve parçalara ayrılarak köyler kurmuşlardır. Nitekim Hardal aşiretlerinin bir bölümü henüz İzmir'in Dikili-Bademli ilçesindeki kışlık arazilerinden ayrılmamışken zorunlu iskanla oralarda köyler kurmuşlardır. Savaştepe'nin kuzeyinde yazlık araziye çıkan aşiretin bazı üyeleri de aynı sebepten bu bölgede köyler kurarak yerleşik hayata geçmiştir. Her bir aile ayrı ayrı obalarda bulunurken,zorunlu iskan ile çadırları yakılmış ve böyle aileler suyu olan, yerleşmeye müsait yerlerde yerleşmişlerdir. Bir Söylence... Osmanlı zayıflamış, savaşlarda büyük kayıplar vermişti. Yörüklerden yeni asker alımı yapmakta çok zor olmaktaydı. Konar göçer olarak yaşayan Oğuz boylarını, 1865 yılında Bursa Hüdavendigarı olan Ahmet Vefik Paşa yerleşik hayata geçirmek için ferman yayınlamıştır. Ahmet Vefik Paşa yörük beylerini sıkıştırarak yerleşik hayata geçirmek için Balıkesir'e çağırdı. Hardal aşiretinin o zamanki beyi olan Kocabıyık Ali Bey bu toplantıya katılıyor. Ancak toplantıya katılan diğer beylerin saç sakal, üst başları temizken Kocabıyık Ali Bey'in perişan, karmakarışıktır. Ahmet Vefik Paşa Kocabıyık Ali Bey'e hiddetle sorar:

-"Bu ne vaziyet, niçin tıraş olmadınız?"

Kocabıyık Ali Bey;

-"Beyim, kellenin bizim olduğunu anlayalım, tıraş sonraki iş" diye yanıt verir.

Buradan da anlaşılacağı üzere yörüklerin yerleşik hayata geçişi hiç de kolay olmamıştır.

Köyün ismi ve kuruluşu ise yerleşik hayata geçiş yıllarında çeşitli baskılar nedeniyle memleketinden kaçan bir kişinin Kocabıyıklar köyüne çoban olarak gelmesi ile hayvan otlatırken köyün kurulduğu bölgede yerleşmesi ve daha sonrasında bazı hardal yörüklerininde ismi tam olarak bilinmeyen, çobanın yaşadığı ve bu günkü köyün bulunduğu bölgeye yerleşmesiyle köy oluşmuştur. Köyün ismininde yerleşen ilk kişinin çoban olması ve köyün derenin kenarında olması sebebiyle KÖLEDERESİ olduğu düşünülmektedir.