GERB

GERB- Boiko Borisov
Роден е на 13 юни 1959 г. в село (днес град) Банкя. Баща му, Методи Борисов e служител на Софийско градско управление - МВР, а майка му, Венета Борисова, е начална учителка в Банкя. Сестра му, Красимира Иванова, е родена през 1965 година.

През 1982 г. завършва Висшата специална школа на МВР с чин младши лейтенант в специалност „Противопожарна техника и безопасност“. Същата година постъпва на работа в Софийско градско управление като командир на взвод, а по-късно е командир на рота.

От 1985 г. до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава дисертация на тема „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“. От 1982 г. до 1990 г. работи на различни служби в МВР. Бил е командир на батальон по време на т.нар. възродителен процес в Дулово и Каолиново.

След 1978 г. се занимава активно с карате, и през годините работи като треньор на националния отбор на България по карате, както и като съдия на международни срещи по карате.

През 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП. През 1991 г. основава частната охранителна фирма „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната и на личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. „Ипон-1“ членува в Световната организация на охранителите IAPPA, а Бойко Борисов е персонален член на организацията.

През 2001 г. е назначен на длъжност „главен секретар на МВР“ и е повишен в чин „полковник“ от МВР. В началото на 2002 г. му е присъдено звание „генерал-майор“ с Указ на президента Георги Първанов, а през 2004 г. е удостоен със звание „генерал-лейтенант“. При уволнението си от МВР през 2005 г. има звание генерал-лейтенант.

На Парламентарни избори в България 2005 Бойко Борисов е кандидат за народен представител в два многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори. Добрите резултати на листите на НДСВ позволяват на партията да вкара 63 депутати в [40 Народно събрание]], сред които и Бойко Борисов. Той обаче отказва депутатския мандат в полза на работата си в МВР, която напуска през септември.

През октомври 2005 участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и е избран. Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 година.

През март 2006 г. е основана организацията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), в която Бойко Борисов официално не участва, но която е свързана с близки до него хора, и чрез която той изказва намерения евентуално да участва на избори, когато тя се превърне в партия. На 3 декември същата година е създадена и партия ГЕРБ, в която отново Борисов не участва, поради задълженията си като кмет на София, но се нарича неин „неформален лидер“ и практически я ръководи.