H-Båt

H-Båt,
År 1967 ritade Hans Groop från Finland H-båten. Tanken var att skapa en modern Nordisk Folkbåt i plast och med spinnaker. Resultatet blev en båt med klassiska linjer och goda seglingsegenskaper, både för dagseglare och kappseglare på högsta nivå. Paul Elvström såg 1970 H-båtens många kvaliteter och förstod att båten var som gjord för kappsegling. Elvström designade om några detaljer tillsammans med Richard Höj-Jensen. Därmed var Europas största kölbåtsklass skapad. Mer än 5000 båtar byggda och har ISAF-internationell status sedan 1977.

H:et i båtens namn är hämtat från den evigt jungfruliga grekiska gudinnan Hestia som är härdens, hemmets och familjens beskyddare.

H-båten har en beprövad konstruktion som håller i alla väder även om den pressas hårt. Man behöver inte, som i andra klasser förbättra den på en rad punkter, den är helt enkelt rätt byggd från början! Ett bevis så gott som något är att båten, 40-år efter dess konstruktion, fortfarande tillverkas enligt orginalritning förutom ett par smärre ändringar.