OPĆINA DUBRAVA

Općina Dubrava proteže se na prostoru od 116 km2, danas je naselje Dubrava općinsko središte, kao što je to i bila do 1963. godine sa nešto manje od 5 500 stanovnika. Dubrava se nalazi u Zagrebačkoj županiji na granici Moslavine i Prigorja, a susjedna su mu mjesta: zapadno Vrbovec – 12 km., jugoistočno Čazma – 13 km, jugozapadno Ivanić Grad – 22 km i sjeveroistočno Bjelovar – 28 km. Dubrava je izrazito poljoprivredno – stočarski kraj. Razvijene poljoprivredne grane su voćarstvo i povrtlarstvo. Zastupljene grane stočarstva na ovom području su svinjogojstvo i govedarstvo.

POVIJEST

Samo mjesto Dubrava vuče svoje korijene iz duboke prošlosti, a što dokazuju i mnogi povijesni izvori. Dubrava se prvi puta spominje 1134.godine u povelji ostrogonskog nadbiskupa Felicijana koja svjedoči o tome da je ugarski kralj Ladislav 1094.godine Dubravu kao posjed darovao zagrebačkom biskupu. U Dubravi je 06. siječnja 1527.godine za hrvatsko-ugarskog kralja izabran Ivan Zapolja, a često je u Dubravi stolovao i Hrvatski sabor. Crkva Sv. Margarete spominje se još u 13. stoljeću. Razrušena je u napadima Turaka, a Dubravci su uspjeli donekle obraniti Dubravu te je u znak sjećanja na te bitke crkva obojena u crveno kao simbol prolivene krvi Turaka koja je bila zakrvavila sanac koji je okruživao bedem. Bedem je imao 9 kula i 4 izlaza iz grada koji su bili okrenuti prema stranama svijeta.

U Dubravi je 06. siječnja 1527. godine za hrvatsko-ugarskog kralja izabran Ivan Zapolja, a često je u Dubravi stolovao i hrvatski Sabor. Crkva Sv. Margarete spominje se još u 13. stoljeću. Razrušena je u napadima Turaka, a Dubravci su uspjeli donekle obraniti Dubravu te je u znak sjećanja na te bitke crkva obojena u crveno kao simbol prolivene krvi Turaka koja je bila zakrvavila šanac koji je okruživao bedem. Bedem je imao 9 kula i 4 izlaza iz grada koji su bili okrenuti prema stranama svijeta.


ALI AKO SE OVAKO NASTAVI RAZVIJATI POVIJEST ODE U ZABORAV!

http://www.opcina-dubrava.hr/