Greta Garbo, svensk-amerikansk skådespelare

Många grupper kring Greta Garbo finns på olika språk på Facebook. I den här sidan gäller främst svenska språket (swedish language)! Syftet är att i första hand samla på bilder och texter av, om och kring Garbo.

Greta Garbo, död 1990, hade gjort endast 28 långfilmer men som likväl tillförsäkrat henne en mytisk status i Hollywoods historia. Fotosamlingen fångar hennes mångfacetterade ansikte genom ett ypperligt porträttfoto från den tid hon var skådespelare. Vid varje MGM-film fotograferades Garbo på inspelningsplatsen av en still-bildsfotograf.
Garbo föredrog fotografen Clarence Sinclair Bull som blev den enda som slutligen fick fotografera henne och man antog att det berodde på att hon var van vid honom, inte för att han var så mycket bättre än andra prof. fotografer vid den tiden.

Medlemmar är välkomna att komplettera med foton, reportage, information och länkar.

***************

Greta Garbo (1905-1990), föddes som Greta Lovisa Gustafsson den 18 september1905 i Katarina församling, på Söder i Stockholm. Här bodde hon på Blekingegatan 32 tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon.
Före filmkarriären var hon tvålflicka vid olika raksalonger och under två år anställd som expedit på varuhuset PUB. 1922 kom hon in vid Dramaten, 1923 bytte hon officiellt namn till Greta Garbo och på sommaren 1925 reste hon över till Amerika där hon på kort tid gjorde stor succé med sitt vackra ansikte, sin sensuella mörka röst och sin enorma utstrålning.
Under sin filmkarriär deltog Greta Garbo i 27 filmer, varav 24 i Hollywood. Hon är rankad som den femte bästa skådespelerskan genom tiderna av Amerikanska filminstitutet.

Garbo var under 1930-talet
den högsta betalda kvinnan i Amerika.
Men hon drog sig tillbaka redan 1941 och hon blev amerikansk medborgare 1951
och flyttade till New York.

Greta Garbo avled 15 april 1990 (84 år gammal) i New York City i USA. Gravsättningen ägde rum på Skogskyrkogården i Stockholm den 16 juni 1999. I en familjegrav i närheten vilar även Greta Garbos föräldrar och systern Alva.

BARNDOM:
Garbo var dotter till renhållningsarbetaren Karl Alfred Gustafsson och hans hustru Anna Lovisa Johansson. Hon hade två syskon: Sven och Alva. Under Garbos uppväxt bodde familjen i en lägenhet på 1 rum och kök på Blekingegatan 22 i Stockholm. Hennes mor var hemmafru men arbetade ibland extra som sömmerska.

SLÄKTFÖRHÅLLANDEN:
Greta Garbo hade starka rötter i norra Kalmar län i Småland. Hennes mor Anna Lovisa Johansson (1872-1944) var född i Högsby församling och i de här trakterna har Greta Garbo många släktingar.
Anna Lovisa gifte sig 1898 i Stockholm med Karl Alfred Gustafsson, född 1871 i Frinnaryd församling (nära Aneby), Jönköpings län. Han dog 1920.
Greta Garbos mormor Emma Kristina Adamsdotter (1849-1918) var född i Skruvshult (Högsby) och hade inte mindre än elva syskon. Här var det säkert stor dramatik (och skandal) då Gretas mormor och morfar skildes sedan han utvandrat till Amerika 1882 utan klara flyttningspapper. Sex år senare emigrerade även Gretas morfars mor och far till USA. Biljetten var ställd till Chicago.

Gretas mormors mor hette Maria Lovisa Andersdotter (1828-1865). Även hon var född i Skruvshult. Några generationer längre tillbaka i tiden har Greta Garbo anor från bland annat Mörlunda, Målilla och Älghult. Men det finns mycket rötter även i Kristdala och Döderhult (församlingar inte långt från Oskarshamn).
De flesta anfäderna på moderns sida var bönder och torpare. Men här finns också rusthållare, soldater, ryttare, kyrkvärdar och skräddare.

På Greta Garbos faderslinje finns många av rötterna i Jönköpings län (kring Tranås och Aneby) och i Östergötland (bland annat Gryt församling). Hennes farfar Johan Agaton Gustafsson var född i Säby församling i Tranås. Han hade titlar som bonde och öltappare och arbetade även en tid på Gotland och i Stockholm.
Greta Garbos farfars far Gustaf Adolf Gustafsson (1805-1849) var bonde i Säby församling. Farfars farfar Karl Gustaf Fredriksson (1774-1832) var förutom bonde även nämndeman och kyrkvärd. Hans farfar Jonas Andersson Ekstrand (1692-1778) var soldat i Säby.

Om Greta Garbos två syskon kan man säga följande:

Sven (1898-1967) arbetade en tid på MGM:s kontor i Stockholm. Han flyttade till USA 1939 tillsammans med modern, hustru och dotter Gray (född 1932). Det är Gray Reisfield som i dag sköter det ekonomiska arvet efter Greta Garbo.

Alva (1903-1925) var kontorist, men drabbades av TBC och blev endast 22 år gammal.

FÖRSTA FILMROLLERNA:
Då Garbo var fjorton avled hennes far och hon fick arbete i Ekengrens frisersalong, som då låg på Götgatan på Söder i Stockholm. En dag så kommer det in en man som ska rakas och Greta får uppdraget. Han presenterar sig som Kristian Bergström och erbjuder henne så småningom ett arbete på varuhuset PUB som ägs av hans far Paul U. Bergström. Hon accepterar erbjudandet och börjar arbeta som butiksbiträde på PUBs hattavdelning i juli 1920 där hon så småningom även kom att arbeta som fotomodell för olika annonser. Hennes första filmroll var i en kort reklamfilm för varuhuset PUB med titeln "Herrskap i Stockholm ute på inköp". Den första spelfilm hon medverkade i var en biroll i kortfilmen Luffar-Petter 1922 (en stumfilm). För att kunna medverka i filmen och även senare börja på Dramatens scenskola, slutade hon sin anställning på PUB 22 juli 1922.

Mellan 1922 och 1924 studerade Garbo vid Dramatens elevskola i Stockholm. Vid midsommartid 1924 blev hon bekant med Ivar Kreuger i samband med ett besök i Stockholm av Mary Pickford och Douglas Fairbanks, anordnat av SF och Charles Magnusson, då Kreuger bjöd hela sällskapet på en skärgårdstur i sin båt Loris. En av hennes lärare under studietiden var filmregissören Mauritz Stiller, som anses var den som ”upptäckte” Garbo. Han gav henne en roll i sin film Gösta Berlings saga (1924), och det var även han som gav henne artistnamnet Greta Garbo. Därefter hade hon huvudrollen i två filmer i Sverige och en i Tyskland.
Greta Garbo var 17 när hon spelade in sin första film, 37 i den sista.

NOMINERINGAR OCH HEDERSPRIS:

1955 - hederspris
1940 Nominerad Bästa kvinnliga huvudroll för: Ninotchka (1939)
1938 Nominerad Bästa kvinnliga huvudroll för: Camille (1936)
1930 Nominerad Bästa kvinnliga huvudroll för: Anna Christie (1930)
1930 Nominerad Bästa kvinnliga huvudroll för: Romance (1930)

KURIOSA:

* I sitt liv gav Garbo endast en enda autograf.

* Garbosällskapet i Högsby, som bildades 2001, är en oberoende ideel förening. Här finns en omfattande utställning, bland annat fotografier på samtliga Garbos filmer och en mängd föremål knutna till Greta Garbo, till exempel en originalklänning från filmen ”Gösta Berlings saga” från 1924.

* Mest känd för: Den stjärna som som sa "I want to be alone". But.." I never said, `I want to be alone. I only said, `I want to be left alone´, there is a whole world of difference."

* Sin sista intervju gav Greta Garbo när hon var 23 år.

* 1951: Blev Greta Garbo amerikansk medborgare.