ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ''ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ''

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων (Λ.Ο.Ν.Α.Π.) ‘’ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ’’ Ιδρύθηκε το 1976 και έχει έδρα την Αλεξάνδρεια, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας του Νομού Ημαθίας. Αντλεί το προσωνύμιο ‘’ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ’’ από την ονομασία της ευρύτερης περιοχής του κάμπου της Καμπανίας που εκτείνετε από τα Ανατολικά της Βέροιας μέχρι τα Δυτικά όρια της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει περί τα 40 χωριά και έχει οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο την Αλεξάνδρεια. Έμβλημα του Ομίλου, αποτελεί το ‘’ΚΑΤΣΟΥΛΙ’’ ο ιστορικός γυναικείος κεφαλόδεσμος του Ρουμλουκιού που ομοιάζει με την περικεφαλαία των Μακεδόνων στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είναι μοναδικός ανά το Πανελλήνιο.
Στόχος του Ομίλου, όπως αναφέρεται και στο οικείο καταστατικό, αποτελεί η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής παράδοσης του Ρουμλουκιού. Οι διαστάσεις της εν λόγω παράδοσης είναι τεράστιες και στα χρόνια της ενεργούς παρουσίας του Λ.Ο.Ν.Α.Π. έχει γίνει αξιόλογη και κοπιαστική προσπάθεια για την καταγραφή και ταξινόμηση της. Σήμερα ο Λ.Ο.Ν.Α.Π., διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, δεξιώσεων και χοροδιδασκαλίας, βεστιάριο και παραδοσιακή τραπεζαρία, στις οποίες διδάσκονται χοροί του Ρουμλουκιού σε τέσσερις (4) χορευτικές ομάδες που αριθμούν περισσότερους από 180 χορευτές και χορεύτριες. Τα χορευτικά του Ομίλου ταξιδεύουν και παρουσιάζουν την προσπάθεια τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και του Εξωτερικού σε αξιόλογες διοργανώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Πέραν της συμμετοχής σε BIENALE , Πανελλήνια Συνέδρια και Φεστιβάλ, αναφέρουμε την παρουσία του Ομίλου στις Βρυξέλλες , Βουλγαρία , Ρουμανία , Κύπρο στο Κάϊρο της Αιγύπτου και αλλού. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η παρουσίαση των χορευτικών του Λ.Ο.Ν.Α.Π. στα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου τον Μάρτιο του 1999.
Σημαντικό επίκεντρο της δραστηριότητας του Ομίλου αποτελεί και η διάσωση της Μουσικής Παράδοσης του Ρουμλουκιού. Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται σκοποί και τραγούδια της Περιοχής με στόχο την ανόθευτη διατήρηση τους.
Εν εξέλιξη βρίσκεται και η αποπεράτωση του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΤΟΠΙΑΣ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, το οποίο βρίσκεται και αυτό σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Ομίλου και θα στεγάσει το άφθονο λαογραφικό, ιστορικό και πολιτιστικό υλικό που συγκεντρώθηκε και σήμερα βρίσκεται σε επίπεδο συντήρησης και αξιολόγησης.
Στον Ετήσιο κύκλο δραστηριοτήτων περιλαμβάνονται οι αναβιώσεις Εθίμων του Ρουμλουκιού , όπως τα «Ρουγκάτσια» τις ημέρες του 12ημέρου, η Γουρουνοχαρά, ο Ετήσιος χορός κάθε Τσικνοπέμπτη, η συμμετοχή στα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ» (Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας κάθε Αύγουστο) , ο Επίσημος Εορτασμός της Απελευθέρωσης του Γιδά (παλιά ονομασία της Αλεξάνδρειας) στις 18 Οκτωβρίου και άλλα. Επίσης μέχρι σήμερα, ευθύνη και διοργάνωση του Ομίλου, έχει αναπαρασταθεί 3 φορές ο Ντόπιος Ρουμλουκιώτικος γάμος που χρονικά εξελίσσεται σε τρεις (3) ημέρες και παρουσιάζει όλα τα δρώμενα της γαμήλιας ετοιμασίας και τελετής. Συμμετοχή ακόμα υπήρχε σε τηλεμαραθώνιο της ΕΤ 3 για τη διάσωση και ενίσχυση των ΚΑΛΑΣ, κατοίκων του Θιβέτ που θεωρούνται απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, καθώς και πολλές λοιπές παρουσιάσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες.
Εκδίδεται επίσης Ετήσιο Συλλεκτικό Ημερολόγιο με θεματολόγια από το Ρουμλούκι και αποστέλλεται σε φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες ανά τον κόσμο διατηρώντας έτσι δίαυλο επικοινωνίας με την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας , την Προεδρία της κυβερνήσεως , Υπουργεία , τον Απόδημο Ελληνισμό, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης , Λαογραφικές οργανώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό καθώς και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και τον Οικουμενικό Θρόνο Κωνσταντινουπόλεως , εκ του οποίου με ιδιόχειρη Πατριαρχική επιστολή έχει αναγνωριστεί η Ελλογιμότητα του Ομίλου.
Ο Λ.Ο.Ν.Α.Π. συνεχίζει ακατάπαυστα την πορεία και την προσπάθεια του με στόχο τη διάσωση της Παράδοσης του Ρουμλουκιού και ευρύτερα την εδραίωση της διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού.