Højt Sensitive Personer HSP (at være særligt sensitiv)

Elaine Aron, amr. psykolog, har forsket i sensitivitet og fundet, at 15-20% af en given befolkning er såkaldt Højt Sensitive eller Særligt Sensitive. Det betyder, at nervesystemet er særlig følsomt og opfanger mange flere detaljer og dybder end nervesystemet hos en ikke-særligt-sensitiv person og at man bearbejder indtryk dybere og mere nuanceret.

Man kan være sensitiv på mange forskellige områder. Man kan have en fysisk sensitivitet, en social sensitivitet, en spirituel/åndelig sensitivitet m.m. i forskellige grader og i forskelligt samspil. Der er derfor mange aspekter af det at være Højt Sensitiv.

Sensitivitet kan betragtes som en egenskab eller et temperament og er således hverken et handicap eller en sygdom. Sensitiviteten samspiller med den øvrige personlighed. Derfor er sensitive meget forskellige og det kan være svært at sætte nogle nøjagtige etiketter på det. Men at have et særligt sensitivt nervesystem er noget, der kan måles og testes, bl.a. ved blodprøver for stresshormoner ved påvirkning.

Er du Højt Sensitiv (Særligt Sensitiv) eller måske i familie med sensitive eller i en arbejdssituation med sensitive (hvilket de fleste jo nok er) og vil gerne vide mere ? Så er denne gruppe noget for dig. Stil spørgsmål, debattér vores muligheder og begrænsninger, skab netværk eller hvad du ellers har brug for i et forum med andre sensitive. Men det skal handle om sensitivitet som udgangspunkt og foregå i respekt og god tone.