O.Š. Petar Preradović ZADAR

SOURCE:
http://www.os-ppreradovica-zd.skole.hr/skola/povijest

Dana 4. lipnja 1945. godine svečano je otvorena Narodna osnovna škola u Zadru u Ulici sv. Krševana s četverogodišnjim trajanjem - buduća škola Petra Preradovića. Riječ je o tada prvoj osnovnoj školi pokrenutoj u staroj gradskoj jezgri na Poluotoku. Zgrada je u Drugom svjetskom ratu značajno oštećena i bila je u vrlo lošem stanju. U to vrijeme u zgradi nije bilo tekuće vode što je otežavalo rad učenika, ali i djelatnika škole. Za djecu su se organizirali zdravstveni pregledi.
Na sjednici održanoj 15. studenoga 1952. Nastavnički zbor je odlučio da se škola nazove po glasovitom preporodnom pjesniku (koji je djelovao i u Zadru) -Osnovna škola Petra Preradovića. Škola je 3. prosinca 1952. zamolila Savjet za prosvjetu i kulturu da odobri taj naziv. Odobrenje je stiglo nakon ponovljenog zahtjeva 11. ožujka 1954.
6. prosinca 1960. godine, Zavod za školstvo Narodnog odbora kotara Zadar donosi odluku da se Osnovna škola Petra Preradovića proglasi nastavnim centrom za strane jezike, biologiju i kemiju. 1968. godine obilježena je 150. godišnjica rođenja Petra Preradovića. Proslava je održana 24. prosinca 1968. Tom prigodom su učenici od 5. do 8. razreda otkrili spomen - bistu pjesnika.
Za vrijeme Domovinskog rata, tijekom najvećeg bombardiranja grada, škola je radila gotovo dnevno prilagođavajući raspored procjeni opasnosti ratnih djelovanja. U čestim trenucima uzbune učenici i nastavnici skrivali su se u podrumu, a kada učenici nisu mogli dolaziti na nastavu učitelji su održavali radio - nastavu. Konzultativna nastava se održavala do vojno - redarstvene akcije "Oluja" 1995. godine. Školske godine 2003./04. u školi djeluju sljedeće sekcije: recitatorska, dramska, folklorna, ritmička, likovna, lutkarska, modelarska, knjižničarska i zbor. Od sportskih aktivnosti ističu se nogomet, odbojka, košarka i šah. Školske godine 2005./06. pripremljen je prostor za rad s učenicima u produženom boravku.