LEGA-lizmi (riječi osječkog slenga)

Svuda po Internetu nalaze se rasute riječi osječkog slenga, oni tipični izrazi koje samo Osječani koriste i po njima se prepoznaju međusobno, ali ih prepoznaju i u drugim gradovima. "Jesi ti Lega?" - standardno je pitanje kojim nas oslovljavaju oni koji prepoznaju osječki govor, naglasak i sleng.
POSEBNA NAPOMENA!
"Esekerizmi" - dakle dva-tri stoljeća stari germanizmi u govornom jeziku "Essekera" - NISU isto što i "legalizmi" - riječi koje su izmislili i koristili "lege" - generacija mladih urbanih Osječana s godištem rođenja od 1950. pa nadalje.
Ja sam kao srednjoškolac pred Romom i Ipkom koristio riječi "leber-knedle" i "cušpajz" i "mišaufl" i "firtl" i "širajzl"... ali moja prababa NIJE svojoj šulkolegici nikada rekla: "E, legice, đemdo sam ti cenera". Legalizmi su suvremene riječi. Oni su tema ove grupe. Sve drugo jeste osječki, ali je potpuni promašaj u smislu teme ove grupe.
Cilj ove grupe je prikupiti što više takvih "legalističkih" (ali NE i esekerskih) izraza na jedno mjesto, pokušati im pronaći korijene i značenje, ali se i podsjetiti (ne bez nostalgije) onih vremena kada smo ih prvi puta čuli i koristili.
Svaki novi izraz stavite kao zaseban post, bit će preglednije i lakše će se moći komentirati.
KORISTITE PRETRAŽIVAČ, jer će uskoro biti ponavljanja već navedenh izraza, a to nam nije cilj. Dakle, prije stavljanja nove riječi / izraza, provjerite jer li tko već stavio prije vas.