Kayseri Develi Çukuryurt Köyü

Kayseri İli, Develi İlçesine bağlı, Develiye 34 Km uzaklıkta, Zamantı nehri kıyısına kurulmuş şirin bir yerleşim yeridir. Köy halkı; Artvin, Erzurum, Selanik ve Yerli kökenli insanlardan oluşmuş mütevazi bir insan topluluğudur. Köye gelen Muhacir diye adlandırılan insanlar, 93 Harbi diye adlandırılan Türk-Rus Harbi sırasında, zamanın gençleri Askere gitmiş ve Yaşlılar ile Çocuklar ise Anadoluya doğru göç etmişlerdir. Göç sırasında insanlar sevdikleri beğendikleri yerlere, Devletin de yardımıyla yerleşmişlerdir. İşte bu göç neticesinde Artvin Hot ve Aşağı Maden-Yukarı Maden köylerinden, Erzurum Tortum İlçesinden ve Yunanistan Selanik Kentinden gelen onlarca insan, güzelim köye yerleşerek oradaki yerli insanlarla Kader birliği oluşturmuşlardır. Üç hanelik bir yayla olan yer artık Köy olmuş ve Çukuryurt Köyü adını almıştır.Köyün Güneydoğuda Yenice-Hüseyinli, Doğusunda Bakırdağı, Güneyinde Satı, Batısında Hoşça, Kuzeybatısında Ayşepınarı Firaktın ve Kuzeyinde Epçe ve Gömedi (Yeşilyurt) köyleri bulunmaktadır. Köy insanı Hayvancılık ve Tarımla uğraşmaktadır. Önceleri küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılmakta idi, ancak; sonradan köyde küçükbaş hayvancılık insan göçü nedeniyle azaldı ve sonradan tamamen bitti. Köyde kalan insanlar artık büyük baş hayvancılık yapmaktadırlar. Köyde ziraatçilik devam etmektedir.Hububat olarak; Buğday, Çavdar, Arpa, Nohut ve Fasulye yetiştirilmektedir. Ayrıca Elma başta olmak üzere bir çok meyve çeşidi de yetiştirilmektedir.... Ancak ne yazık ki bu güzel şirin köy şu an projesi devam eden Gümüşören Barajı havzasında kalacaktır.Gümüşören Barajı Zamantı Nehri üzerinde bulunan Frakdin köprüsünün yaklaşık 2 km akış yukarısında olup sulama ve enerji üretimi amaçlı bir tesistir. Baraj talveg kotu 1270 m, kret kotu 1294 m, kamulaştırmaya esas teşkil edecek maksimum su kotu ise 1292 m’dir. Bu kapsamda Çukuryurt köyünün 1292 m kotu ile Zamantı Nehri arasında kalan bir kısım arazisi su tutulmaya başlandıktan sonra Gümüşören Barajı rezervuarında kalacaktır[1].


Kültür [değiştir]Mutfak

ÇUKURYURT EKMEĞİ

Malzemeler: Çukuryurt Unu, Çukuryurt mayası ve tuz. (Çukuryurt Unu deyip geçmeyin lütfen. Çukuryurt unu olmazsa Çukuryurt ekmeği de olmaz. Ayrıca maya da köye hastır).

Yapılışı; Yeterli miktarlarda Un, Maya ve tuz. ılık su karıştırılarak kulak memesi kıvamında yoğurulur. Dinlenmeye bırakılır. Dinlendikten sonra yumruk kadar bezeler haline getirilir. Bezeler de bir miktar dinlendirilir. Köyün taş fırını iyice ısındıktan sonra el ile açılan bezeler küreğe konarak fırına sürülür. Ekmeklerin yüzü kızarana kadar pişirilir. Kokusu mis gibi etrafa yayılan ekmek artık pişmiş demektir. Fırından çıkarılır ve soğumaya bırakılır. Önce kapıdaki kedilere sonra da gelen geçen komşulara ikram edilir. Kalan ekmek eve götürülür ve 2-3 gün müddetinde tüketilir. Artık yenisi pişirilmesi gerekir.

ÇUKURYURT KETESİ

Malzemeler; Çukuryurt Unu, Yağ ve Tuz.

Yapılışı; Yağ, tuz ve un bir tavada kavrulur. Un içerisine yeterli miktarda tuz karıştırılarak yağda kavrulur. (Bu Köyde Kavut diye adlandırılır). Hazırlanan bu malzeme Normal ekmek için hazırlanan hamur içine koyup ağzı kapatılır. Aynı şekilde taş fırında pişirilir. Fakat kediler keteden pek hoşlanmaz.

YEMEKLER

NOHUT YAHNİSİ:

Malzemeler: 300 gr. Dana eti kuşbaşı, 3 tane soğan, dilediğiniz miktarda salça, tuz, kırmızı toz biber ve yağ

Yapılışı; Soğan ve et yağda kavrulur. Salça, tuz ve kırmızı toz biber eklenir. Geceden ıslatılmış nohut ilave edilir ve geri kalan işlem Kuru Fasulye pişirilmesi gibidir. Afiyet Olsun.

PAPA

Malzemeler: Mısır Unu (250 gr), Su (1 Litre), Tereyağı (100 gr), Ayran veya süt (3 veya 4 Kase, Tuz (İsteğe Bağlı)

Yapılışı: Öncelikle bir tencere de su kaynatılır. Daha sonra kaynayan suyun içine yavaş yavaş mısır unu ilave edilerek karıştırılır. Karıştırılırken mısır unu’nun topaklanmama sına dikkat edilir. Tabiî bu arada papa nın tuzu da ayarlanır. Papa yaklaşık irmik helvası kıvamına yakın bir katılığa gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Daha sonra pişmiş olan papa sıcak sıcak bir tepsiye dökülür. Papanın orta yeri havuz gibi çukurlaştırılır. Ortaya eritilmiş tereyağı boca edilir . Papanın yanında kaseler le ayran veya sıcak süt servisi yapılır. Yenilişi: Kaşık ile önce papadan bir miktar alınır. Kaşığınıza aldığınız papayı, isterseniz tere yağına, isterseniz ayran veya süte daldırarak yiyebilirsiniz. Oldukça değişik, lezzetli ve özel bir yemektir. (Lütfen sıcak yiyiniz. Afiyet Olsun…)

MAKARLAMA

Malzeme: Un (1 Kg), Tuz (1 Tatlı kaşığı), Su (Yeteri miktarda), Yumurta (1 Ad), Yoğurt (250 gr), Tereyağ (250 gr), Acımtrak Çökelek veya tuluk peyniri (300 gr), Ceviz içi (150 gr Dövülmüş)

Yapılışı: Makarlama yemeği 2 şekilde yapılır.Yukardaki malzemelerle Erişte hamuru yoğrulur gibi, yumurta ilave ederek hamur yoğrulur. Hamur yaklaşık 2 Cm x 2 Cm ebadında kare kare kesilir. Tencereye yeterli miktarda su konulup kaynatılır. Hazırlanan hamur makarna pişir gibi pişirilir. Pişen hamurun suyu kevgir den süzülerek, geniş bir tepsiye dökülür.

A-Tepsiye dökülmüş Makarlama nın üzerine bolca sarmısaklı yoğurt ilave edilir. Onunda üzerine eritilmiş tereyağı kaynar şekilde ve üzerinde gezdirilerek dökülür.

Ya da..

B-Tepsinin tabanına bir miktar Makarlama dökülerek yayılır üzerine acı çökelek serpilir. Üzerine tekrar makarlama dökülüp yayılır ve yine çökelek serpilir. Bu işleme kat kat olacak şekilde Makarlamanın tamamı tükenene kadar devam edilir. Daha sonra yine Üzerine kaynar şekilde tereyağ dökülür. En son olarak ta Ezilmiş ceviz içi Makarlamanın üzerine serpiştirilir. Artık makarlamamız yemek için hazırdır.

Yenilişi: Ekmeksiz olarak çatal ile yenir. Afiyet olsun…(Makarlama yemeği taze hamurlada yapılır, daha önceden yapılmış kurutulmuş hamurla da yapılır.)


Coğrafya [değiştir]Kayseri iline 120 km, Develi ilçesine 34 km uzaklıktadır.