Developers Hrvatska

Developers Hrvatska (od milja “devhr”) je grupa za developere i srodne IT profesionalce iz Hrvatske i regije. S obzirom na veličinu grupe, slijedi nekoliko pravila kako bi boravak bio ugodniji svima prisutnima, a čiji je lajtmotiv “zdrav razum”.
1. Primarni fokus grupe su teme interesantne developerimaUz devhr postoji i niz grupa na Facebooku posvećenih drugim temama iz branše:

 • IT Jobs Croatia -\-\ https://www.facebook.com/groups/1470658223200432/
 • Web Designers Hrvatska -\-\ https://www.facebook.com/groups/webdesignershr/
 • Sistemci Hrvatska -\-\ https://www.facebook.com/groups/sistemcihrvatska/
 • WordPress Hrvatska -\-\ https://www.facebook.com/groups/wpcroatia/
 • Python Hrvatska -\-\ https://www.facebook.com/groups/pythonhr/
 • ZgPHP Meetups -\-\ https://www.facebook.com/groups/109975399119270/
 • Društveni mediji -\-\ https://www.facebook.com/groups/drustvenimediji/
 • Hoću bolji Internet -\-\ https://www.facebook.com/groups/hocuboljiinternet/
 • FrontmanHR -\-\ https://www.facebook.com/groups/229305933873217/
Ukoliko vam je išta od ovih tema interesantno, svesrdno preporučujemo učlanjenje u dotične te slanje poruke na najprikladniju moguću adresu. Uz to što se time smanjuje količina šuma u grupi, pravilnim adresiranjem povećavate šanse za kvalitetnu diskusiju.Imajte na umu da je presjek članova ovih grupa povelik, te da se na crossposting ne gleda blagonaklono.
2. Ovo nije StackOverflowKad zapnete, na internetima ima zbilja dobrih servisa gdje možete postaviti pitanje, a ljudi će vam zauzvrat potpuno besplatno na dotično odgovoriti. Jedan od takvih je i StackOverflow (http://www.stackoverflow.com), jedna od najvećih programerskih zajednica na webu. Ukoliko odgovor ne dobijete tamo, vrlo ga vjerojatno nećete dobiti ni ovdje, pa smatrajte to ubijanjem dvaju muha jednim udarcem.Naravno, ukoliko ste naletjeli na neki skroz zanimljiv neobičan ili rijedak problem i želite to podijeliti s kolegama -\-\ slobodno, tome i služi ova grupa! Naglasak je na tome da grupa nije servis za rješavanje svakodnevnih problema.
3. Precizna pitanja - precizni odgovoriVrlo otvorena pitanja poput “može li mi netko pomoći s XYZ?”, “ako je netko radio s YXZ neka mi se javi u inbox”, “tražim nekoga tko je radio s ZYX” i sl. nisu dobrodošla. Takvi postovi ničime ne doprinose grupi, ne stvaraju kvalitetne rasprave i smatraju se sebičnima.Ukoliko ne možete javno formulirati nekoliko smislenih rečenica o svom problemu, on ne pripada u ovu grupu.
4. OglasiOvo nije mali oglasnik, pa shodno tome nije OK koristiti grupu za takvu vrstu promocije. Iznimka su oglasi za poslove jer vjerujemo da su interesantni široj zajednici, ali vas pozivamo da takvi oglasi budu detaljni i temeljiti.
5. “Sveti ratovi”
Grupa je preko nekoliko puta prošla teme kao što su Windows vs. Mac vs. Linux, backend vs. frontend, Firefox vs. Chrome i emacs vs. vim. Iako suosjećamo s potrebom da se obrani lice odabrane vam platforme, molimo vas da se suzdržite od ulaska u takve diskusije jer su neproduktivne, a šanse da će netko doći do formalnog dokaza toga da je OS #1 bolji od OS-a #2 su minimalne.Uz toliko lijepih neriješenih problema u našoj struci, postoji mnogo zanimljivijih načina da se utroši dragocjena energija.
6. Objave vlastitih radovaPozivamo vas da se slobodno pohvalite s vašim uradcima, uz nekoliko napomena:
 • iako je pisanje blog enginea ili CMS-a odlična vježba, ukoliko ne donosi ništa revolucionarno, vjerojatno neće biti zanimljiva široj javnosti;
 • ukoliko objavljujete neku gotovu aplikaciju, a pogotovo ako je ona komercijalna, slobodno se raspišite o tehnologiji i izazovima s kojima ste se borili tijekom razvoja, inače se radi o najobičnijoj reklami.
7. Referral linkovinope.gif. Linkajte na site bez referral koda.
8. Besplatna radna snaga"Imam ideju i trazim nekog da ju napravi, javite mi se na PM" postovi ce biti obrisani a autorima zabranjen pristup trajno. No appeals.