Didem Hoca ARKANDAYIZ!

Mezunlar ve öğrencilerin dikkatine!

12 Temmuz 2012 tarihinde okulumuz mezunu, dernek ve vakıf üyesi, Alman Lisesi Müdür Muavini Didem Özsaraç Veyisoğlu yönetim kurulu toplantısına çağrılmıştır. Toplantıda kendisine okulda yaşanan son gelişmeler sırasında yönetim kurulunun yanında yer almadığı, bu nedenle de Ağustos ayında sona erecek sözleşmesinin uzatılmayacağı söylenmiştir. Yönetim kurulu, yaşanan bu görüş ayrılığını demokrasinin gereği olarak görmek yerine Didem Veyisoğlu'nun işine son vermeyi daha uygun bulmuştur.

2011-2012 eğitim-öğretim yılında patlak veren ve Didem Veyisoğlu'nun işten çıkarılması sonucu tavan yapan olaylar zinciri aşağıda bütün çıplaklığı ile objektif bir şekilde anlatılmaya çalışılmıştır.

Hepinizin bildiği gibi 2010-2011 eğitim-öğretim yılının bitmesinin ardından okulumuz Türk Müdür Baş Yardımcısı Güneş Yetiş işinden ayrılmıştır. 2011-2012 eğitim-öğretim yılında boşalan bu koltuğa Gülseren Aslan oturmuştur. Türk Müdür Baş Yardımcısı'nın değişmesi sonucu oluşan bu yeni yönetim kurulu ile öğrenciler arasında sene içinde bir çok sürtüşme yaşanmıştır.

Yaşanan bu sürtüşmelerden ilki okulumuz müzik grubu Quantum'un Rock n' Purple adlı liselerarası müzik yarışmasına katılması sonucu yaşanmıştır. Elemelerde grubu destekleyen seyirci sayısının azlığı yüzünden alması gerekenden daha düşük bir puan alan Quantum grubu, okul yönetiminden yarışmaya daha fazla seyirci götürülmesini talep etmiştir. Okul yönetimi ise tersi bir karar alarak, öğrencilerin çok ders kaçırdığını, dolayısı ile daha fazla öğrenci götürülemeyeceğini, destek verecek öğrenci sayısının azaltılması gerektiğini belirtmiştir. Çeyrek final ve yarı finali vasat bir seyirci desteği ile geçen Quantum grubunun finale çıkmasının ardından, Didem Veyisoğlu'nun uğraşları sonucu öğretmenlerden izin alınarak her sınıftan beş kişinin finale götürülmesi kesinleştirilmiştir. Final sonucunda yarışma birincisi olan Quantum grubu, ertesi günlerde okulda Didem Veyisoğlu'ndan aldığı izinle yarışma sürecini değerlendiren bir anons yapmıştır. Anonsta yarışma boyunca 400-500 kişilik seyirci gruplarına karşı 60-70 kişilik bir seyirci desteğiyle mücadele edildiği, okul yönetiminin bu çeşit organizasyonlara daha fazla destek vermesi gerektiği, Alman Lisesi'nin yalnızca akademik başarı için değil sosyal alanlarda da zirveye oynayan bir okul olması gerektiği ve hiç bir zaman tam oluşamamış o okul ruhununun artık oluşması gerektiği anlatılmış, son olarak kendilerini bu yarışmanın hiç bir etabında yalnız bırakmayarak hiç bir desteği esirgemeyen Didem Veyisoğlu ve Veli Koyuyeşil'e teşekkür edilmiştir. Yapılan bu anonsun ardından Quantum grubuna okul yönetimi tarafından kınama cezası alabilecekleri iletilmiş, bu konuda bir toplantı yapılmak istenmiştir. Toplantıda Okul Müdürü Richard R. Reinholdt kendilerine böyle bir anonsun kabul edilemez olduğunu söylemiş, söz hakkı Quantum'a gelince ise grubun sözünü keserek "Yönetim öğrenciyle tartışmaz. Yönetim en üstte öğrenciler en alttadır." gibi bir beyanat vermiştir. Okul yönetimi olarak her daim yarışmaya destek olduklarını iddia etmiştir. Kınama cezası almayan Quantum grubu üyelerine, Didem Veyisoğlu'nun yönetim ile süren uzun tartışmaları ve gene kişişel çabası sonucunda yarışma ödülü olarak bir plaket verilmiş ve iPod hediye edilmiştir.

Yaşanan bu sürtüşmelerden ikincisi 2011-2012 eğitim-öğretim yılındaki Abistreich sürecinde yaşanmıştır. Kendilerine slogan olarak ''Alman Lisesi öğrencilerindir!'' cümlesini belirleyen 12. sınıflar, Abistreich'in hemen öncesinde Oliver Hirschbiegel'in 2005 yapımlı ''Der Untergang'' isimli alman filmine altyazı ekleyerek, okul yönetiminin baskıcı ve haksız uygulamalarına bir mizah unsuru olan abartıyı kullanarak eleştiri yöneltmişlerdir. Abistreich günü geldiğinde, yönetimin bazı hususlara izin vermemesi ve bu konuda geri adım atmaması sonucu öğrenciler daha önce yönetim ile paylaştıkları koreografinin dışına çıkarak, meşale yakmak gibi bir takım eylemlerde bulunmuşlardır. Okul yönetiminin olayı kontrol etmekten aciz olması olayın büyümesine sebep olmuştur. 12. sınıflar, Didem Veyisoğlu'nun ricası üzerine eylemlerine son vermiş ve okuldan ayrılmışlardır. Bu yaşananların ardından okul yönetimi, 140 öğrencinin hazırladığı ve katıldığı bu eylem yüzünden 8 öğrenciyi disipline vermiştir. Disipline verilen bu öğrencilere daha sonrasında disiplin cezası verilmemiştir. Abistreich sırasında yaşananlar ve daha önce anlamsız derecede zor geçen İngilizce ve Fizik Abitur'ları hakkında 12. sınıflar tarafından talep edilen toplantı görüşmeleri okul yönetimince reddedilmiştir. Gerçekleşen tek toplantıda ise Richard R. Reinholdt öğrencilerin okul yönetiminden özür dilemeleri gerektiğini söylemiş, öğrencilere söz hakkı vermemiştir. Öğrenciler de bunun üzerine yönetimi eleştiren ironik bir özür mektubu yayınlamışlardır.

Eğitim-öğretim yılı içerisinde öğrenciler ve yönetim arasında başka sürtünmeler de yaşanmış, burada sadece en önemlilerine objektif bir biçimde değinilmeye çalışılmıştır. Yaşanan bu olayların ardından, başta da belirtildiği gibi, Didem Özsaraç Veyisoğlu, yönetim kurulunun yanında bulunmadığı ve öğrencilerin yanında olduğu işinden olmuştur.

Abistreich sonrasında sürecin toparlanmasındaki çabasından dolayı Didem Veyisoğlu'na teşekkür mektubu yollayan Gülseren Aslan, yönetim kurulu toplantısından sonra kendisine '' Siz bu süreçteki tavırlarınızla bunu kendi kendinize yaptınız.'' demiştir. Kendisinin ve yönetimin sergilediği ikiyüzlülük ortadadır.

Didem Özsaraç Veyisoğlu'na yapılanlar haksızlıktır. Alman lisesi öğrencileri ve mezunları yapılan bu haksızlığa ve okul yönetiminin giderek artan baskıcı tavırlarına sessiz kalmayacaktır. Öğrencilere söz hakkı tanımayan, herhangi bir konuda görüş ayrılığı yaşadığı kişileri cezalandıran bu yönetim miadını doldurmuştur.

Alman Lisesi öğrencilerindir!