A Holokauszt és a családom

Mindenkinek, minden magyarnak: zsidó, sváb, szlovák, szerb, román, roma, horvát és minden egyéb egyéb származású magyarnak, még azoknak is, akik Árpád apjukkal jöttek be a Vereckei-hágón van egy-egy története a családjáról a vészkorszak idejéből.

Az utóbbi időben "hála" a kormány emlékezetpolitikájának egyre-másre kerülnek napvilágra eddig elhallgatott, vagy a családi titokban maradó történeteknek, amelynek nem szabadna felejtésbe merülniök.

Ezért nyitottam ezt a csoportot, hasznos lenne nekünk, gyerekeink és unokáink számára, ha minél több történetet olvashatnának erről a sötét korszakról.

Néhány közérdekű információ:

A csoport nyitott, ezt hosszú viták után döntöttük el így. Megértvén a félelmeket először is azért, mert a csoport egyik célja, hogy szakítsunk a hallgatás kultúrájával. Szüleink, nagyszüleink megpróbálkoztak azzal, hogy elrejtik zsidóságukat, nem beszélnek szenvedéseikről, láthattuk és láthatjuk ma is, hova vezetett ez. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az áldozatok leszármazottai hallgatnak, és a bűnösök utódjai hangoskodnak. Ezért döntésünk a csoport nyíltsága mellett megváltoztathatatlan. Ha valaki így nem vállalja, megértjük, és sajnáljuk. Nekik - ha igénylik - arra lesz módjuk, hogy nevükben anonim módon közzétegyem történeteiket.

Várjuk ide az elkövetők leszármazottait is. Németország végig tudott menni ezen az úton, nekünk is meg kell próbálni. Szeretném, ha minél több konzervatív, jobboldali érzelmű magyar látogatna ide, és olvasná a történeteket. Jobbikosok is! Ismerjék meg ők is ezeket a történeteket! Biztosan nem tudunk mindenkit meggyőzni, de hiszem, hogy sokan lesznek olyanok is, akik elgondkoznak az olvasottakon, és azok hatni fognak rájuk. Ez is cél.

A hozzászólásokat moderáljuk. Történeteket várunk, családi történeteket, máshol még nem publikált történeteket. Nem zárkózunk el másodközléstől, ennek feltétele, hogy erre ne link vezessen, hanem a történet jelenjék meg főposztként. A gorombaságokat és illetlen posztokat kiszűrjük. A csoport céljaihoz közvetlenül nem kapcsolódó posztok, zsidó kulturális eseményekre szóló meghívók, politikai jellegű, az antiszemitizmust vagy a zsidóságot érintő egyéb eszmefuttatások, ügyrendi viták, a csoport "belső" életével kapcsolatos közlemények számára egy kapcsolódó másik oldalt hoztunk létre, https://www.facebook.com/groups/796227640396810/

Célunk, hogy az ide látogatók itt családtörténeteket olvashassanak.

Az “ügyrendi” típusú viták lehetnek fontosak, de soha nem érnek véget. Ez nem lenne önmagában baj, de mindig a csoport tetejére ugranak fel, és ha ezek uralják a posztokat, akkor az új látogatóknak elmegy a kedvük a bejegyzések olvasásától. Éppen ezért az ilyen típusú vitákat egy értesítés közzétételét követő ésszerű idő elteltével töröljük, csakúgy, mint a csoport "belső" életével kapcsolatos közleményeket.

Azt akarjuk, hogy a hozzászólások történetekből álljanak, és az azokról folytatott eszmecserének, ha tetszik: egymásra találásnak.