Ocupam Facultatea de Arte Vizuale si Design, Iasi

OCUPAM UNIVERSITATEA, IASI (punct de pornire Facultatea de arte, Iasi)


[Occupy - forma de protest prin care o persoana sau un grup isi insuseste un spatiu, il revendica. Protestul capata o forma anarhica si ilustreaza perfect conflictul dintre institutie/sistem si cetateni.]

In cazul de fata nu avem de-a face cu o forma de occupy conventionala in care sa propunem ocuparea institutiei si revendicarea ei. In cazul Iasului aceasta forma de protest "occupy" nu ar fi benefica (la acest moment). Ea s-ar complace in forma si ar deveni o simpla simulare a unei modalitati de a actiona. In momentul de fata mobilizarea si informarea studentilor cu privire la ineficienta si incoerenta sistemului educational este una din principalele obiective.

"OCUPAM UNIVERSITATEA" propune ocuparea intelectuala a spatiului.
Avand in vedere evenimentele din Cluj si Bucuresti, am fost indignati ca provincialismul iesean ii impiedica pe multi sa se alature unei cauze comune nationale sau chiar globale.

In cazul de fata se vrea o ocupare a unui spirit studentesc reactiv.

Cazul nu este unul izolat si nici local. Fenomenul este prezent in toata tara. Lipseste un spirit "razvratit", specific studentilor, in special sub o forma coerenta si unidirectionata. Acesta lipsa se face resimtita in toate marile centre universitare romanesti.

Totul este pus sub semnul complacerii si al pierderii in masa. Studentul a devenit parte din masa fiind inglobat de pasivitatea ei. Studentul a fost deteriorat. Fosta parte reactiva a societatii a fost anulata.

Actiunile noastre au rol de surescitare a spiritului civic incepand cu spatiu inchis al facultatii de arta.

Consideram ca o incercare de deturnare a sistemului si o gandire in acest sens ar conduce spre o actiune puerila fara o perspectiva in viitor si propunem o infiltrare in sistem si articulare a acestuia folosind propriile instrumente legislative. Pentru a ajunge la un rezultat propunem actionarea in proximitatea noastra. Sa gasim solutii pentru reglementarea programei educationale la nivelul facultatii, a specialitatii, a grupei.In paralel trebuie sa existe si o lista de revendicari la nivelul inregului sistem educational, insa aceasta nu trebuie sa constituie singurul front de lucru, de aceea consideram ca actionarea la un nivel microcosmic al sistemului trebuie sa fie o optiune.

Solidarizam cu revendicarile colegilor nostri din Cluj si Bucuresti si le sustinem.

Examenul de admitere la facultate este o solutie mai mult decat viabila, este una necesara pentru a ridica standardele facultatilor. Studentul nu trebuie sa fie un bun comercial intre stat si universitati.

Programele de practica sunt necesare, iar ce este mai important este ca legile trebuiesc respectate iar cea a subfinantarii educatiei nu trebuie sa constituie o exceptie.

Trebuie sa stim ca avem responsabilitatea de a spune si de a reactiona.

Scopul este acela de a ne organiza, de a analiza, de a dezbate.

Asteptam propuneri, colaborari si sugestii.