ERZURUM YOLGEÇTİ KÖYÜ (sitavuk)

TARİHÇE :Köyün eski adı "sitavuk" tur. İsmini ermenilerden aldığı sanılmaktadır ancak Atatürk Üniversitesinden Doç. Dr. Ali Sinan BİLGİLİ bu görüşe karşı çıkar ve köyün ismiyle ilgili şunları yazmıştır; “Si” ve “tavuk” olmak üzere iki kelimeden meydana gelmiştir. Si, Farsça üç demektir. Türkler yer adı verirken Üç-kilise, Üç-Tepe, Üç-Ağaç örneklerinde olduğu gibi genellikle üç kelimesini kullanırken her nedense burada Farsça üç sayısını kullanmışlardır.

Ermenilerin merkez ilçesi konumunda olduğu söylenmektedir Ermenilerden kalma birçok ev, ahır ve samanlık halen varlığını sürdürmektedir. Köyde bulunan, ermenilere ait kilise yaklaşık 20 yıl öncesine kadar varlığını sürdürmekte iken, tabiat koşulları nedeniyle yıkılmıştır. Ermenilerden kalma su kuyusu (tulumba) halen varlığını sürdürmektedir. Ancak etrafı kirletildiğinden dolayı suyu içilmez. Köy merkeziyle iç içe hava mevzi komutanlığı kışlası (radar üssü) bulunmaktadır. Köyün yerli halkı olarak bilinen 7 hane olup, diğer nufus köye kadastro yapıldıktan sonra göç etmiştir. Köyün nufusu karma nufus özelliğindedir.

KÜLTÜR:AHISKA TÜRKLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Köy Halkının büyük çoğunluğu köyün Erzurum'a yakınlığından dolayı eğitim seviyelerini tamamlamış sayılır.Köy halkından bir çok doktor.mühendis.öğretmen yetişmiştir..Konu Eğitim olunca Köyün en önemli değerlerinden Rahmetli Mehmet KİLİT Efe'den (Hacı Efe) bahsetmek lazım,bu mübarek insan sayesinde Köy halkının yüzde doksanı Kuran ve fıkıh ilmi almıştır, köyde yıllarca insanlar arasında kurduğu dostluk ve kardeşlik bağıyla köyün manevi havasını müspet yönde en üst seviyeye çıkarmıştır,Köy halkı rahmetliyi anarken göz yaşlarına hakim olamamaktadır.

YEMEKLERİ:En önemli yemekleri arasında Hıngel (mantı) yer alır. Köy nüfusunun çoğunlukla AHISKA TÜRKLERİ oluşundan dolayı hamur işi yemekleri revaçtadır. Mesala su böreğini çok iyi yapan hanımlar vardır. Ayrıca civil peyniri meşhurdur. Köy halkı haziran ayıyla birlikte yaylaya çıkarak, yaz sonuna kadar yayla hayatı yaşar. Erzurumun yerli aileleri kışlık peynirlerini (fıçı) genellikle sipariş usulü yaylaya çıkan halka yaptırmaktadır. Fıçı peyniri kışın evlerin sıcak yerlerinde göğertilerek (göğ peynir) tadına doyulmaz bir hale getirilir. Batı bölgelerinden gelen misafirlere ikram edildiğinde 'küflü peynir nasıl yiğilir' diyenler olur.

COĞRAFYA:Erzurum merkezine 14 km uzaklıktadır.

İKLİM:Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

NÜFUS:Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 855
1997 914

EKONOMİ:Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.