Beypazarı Köst Köyü

KÖSTKÖY, Beypazarı -Ankara

Köstköy, Ankara ilinin Beypazarı ilçesine bağlı bir köydür.

1 Tarihçe
2 Kültür
3 Coğrafya
4 İklim
5 Nüfus
6 Ekonomi
7 Altyapı bilgileri
8 Kaynakça
9 Dış bağlantılar

KÖST KÖYÜ TARİHÇESİ:

Köst iki parça anlamına gelmektedir.Diğer köylerin aksine bu köyün adı hiç değiştirilmemiştir/Hatta Beypazarında köst pazarı diye anılan bir yer mevcuttur Yerleşim zamanı tam olarak bilinmemekte olup geçmişi 750-1000 sene civarı bir süreçtir. Üç sülale gelerek köy halkı oluşmuş ve bunlar zamanla çoğalıp ayrılmıştır. Çoğu köylerin aksıne geçmiş birçok hikâyesi vardır,Köy halkının neredeyse tamamı oğuz türklerinin kayı boylarından olup Türklerin geldiği eski yurtlarından bölge ,yerleşim yeri, mevkii adlarını yeni yurtlarınada vermişlerdir,

Köy halkı Bursa - Bilecik - Söğüt civarından göç ederek çayırhan Kasabası çıkışında uyku çayı kenarında bir yerde belirli bir süre konaklayıp, aşırı sıcak ve sıtma gibi sıkıntılar baş gösterinceye kadar kalmışlardır. Bu mevkii de halen UYKU DİYE BİLİNEN ŞİMDİ çantırlı ve kuyucak köylerinin sınırları içinde kalan yerde köst pınarı diye anılan bir pınar mevcuttur.daha sonraları,da Beypazarı merkezinde eski acı olarak bilinen yere taşınmışlardır. Geçim sıkıntısı ve iklim şartlarının zorlaması ile yaz aylarında daha serin ve verimli orman arazisi bulunan şehrin kuzey kesimindeki şu an bulunduğu yere yazlık olarak çıkmışlardır. Bu yazlık hareket zamanla yerleşik düzen kurmaya,orada yaz ve kış yaşamaya,yazlarıda SARIKAYA köyü yakınlarında bulunan köye 12 km mesafede bulunan, şimdiki KÖST YAYLASI olarak bilinen orman içindeki geniş düzlük yerderde hayvancılık yapmak için çıkmışlar ,köyün arazisini ikiye ayırarak Köy bayırı ve Yayla bayırı diye isimlendirmişler,her yılın haziranın 10-15 inde yaylaya gidilerek 30 ağustos'a kadar yaylada kalınmış böylece köydeki harmanların zararsız kaldırılması ve köy arazisindeki otlakların biçilerek hayvanlara ve ev ahalisine kış için erzak, yem (kes)(saman) yiyecek temini sağlanmıştır, yaylada ikamet etmek amacıyla toprak zemin üstüne kulube benzeri ahşap evleri yapmışlar, bu gelenek 2000 li yılların başına kadar devam etmiş isede ; şimdilerde sadece üç veye dört sürü sahibi yaylaya çıkmaktadır,eski tarihi ahşap evlerdende birkaç tane bulunmaktadır. . Geçim kaynağı orman ürünleri ve tarım-hayvancılıkla başlayıp zamanla ticaret ve sanayii de atılımlarla gelen iş sahaları olmuştur. Bu nedenledirki şu an da köy merkezinde çok olmasada orta düzeyde nüfus ikamet etmekte olup ,köst köyünden hemen ,hemen herkesin şehirde bir evi bulunmaktadır, köy nufusuna kayıtlı olanların bir çoğu, beypazarı merkezinde ve diğer illerde ((ANKARA,ADAPAZARI pamukova,EDİRNE,İSTANBUL,ESKİŞEHİR)) yaşamaktadır. İlk okulu nüfus azlığından kapatılmış vaziyettedir. Ulaşımı merkeze 30 dk.olan köyde cuma camisi diye anılan camisi vardır. .. Merkez cami ve köy camisi olmak üzere 2 camii,bir köy odası bir imam evi mevcuttur. Yazları daha kalabalıktır.köst köyünden çanakkale,yemen,balkanlardaki osmanlı imparatorluğunun son dönem savaşları ve istiklal savaşında köy halkımdan 80 kişi askere çağrılmış bunlardan 50 kadarı geri dönmemiş şehit ve esir düşmüşler.Şehit düşenlerin bazıları Beypazarı'nın arşivlerinde bulunmaktadır.Ayrıca köyün facebook ta GRUBU vardır.Oradan daha çok bilgi alabilirsiniz.

KÖYÜN YEMEKLERİ:KÖZBASTI/ETLİ NOHUT,ETLİ PİLAV,BORANA,SOĞANLAMA,YAPRAK SARMASI,KARNIYARIK,BULGUR PİLAVI,İMAM BAYILDI./TATLILAR: HÖŞMERİM SARIBURMA 80 KATLI BAKLAVA CEVİZLİ KADAYIF YOĞURT TATLISI GARA HELVA PELTE ESKİDEN PİŞMANİYE BİLE ÇEVİRİRLERDİ. GELENEKLERİ:DÜĞÜNLERİMİZ ÇOK ZEVKLİ GEÇER/ KÖYÜMÜZÜN HER SENE MEVLÜT, YAĞMUR VE ŞÜKÜR DUASI OLUR/ GELENEKLERİ BEYPAZARI KÜLTÜRÜ İLE AYNI DENEBİLİR...

Coğrafya :

Ankara iline 125 km, Beypazarı ilçesine 22 km uzaklıktadır,kuzeyden bolu-kıbrıscık sarıkaya ve alanhimmetler köyü kesner köyü bolu-ankara il sınırının bir bölümünü oluşturur, kuzeybatıdan yukarıgüney,Nuhoca, dağşehler, hamzalar,batıdan karabire,keltepe,güneyden başören , boyalı ve dereköy,güneydoğudan kurtkovan,doğudan ;mençeler ve batça köyleri ile sınırdır,Dağsalı Köyleri İçinde Yüzölçümü bakımından en büyük araziye sahip olan köydür.
İklim [değiştir]

Köyün iklimi, Karasal ve Karadeniz ikliminin buluştuğu karışık bir iklimdir. etki alanı içerisindedir.Arazi yapısı dağsalı köylerinden olduğu için tarım için pek uygun olduğu söylenemez.KIŞIN beypazarına oranla çok daha kar yağışlıdır ... ,arazi yapısı dağlık,(karaçam,meşe,arduç/ceviz/ dut/ ardıç/üvez/ ovaça /armut/ ahlat/ kiraz/kara dut/kavak/ boz ahlat/söğüt/elma... )GİBİ AĞAÇLAR İÇİN UYGUNDUR.Ayrıca arazisi otlak olduğu için hayvancılığa çok elverişlidir...Havası temiz yaşanacak köylerden bir tanesidir.

Nüfus :

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 420
2000 166
1997 250

Ekonomi:

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.2002 den sonra tarım bakanlığının teşvik ve desteği ile kiraz,elma ve azda olsa armut vişne meyvacılığı başlatılmıştır,Ekonomik faaliyeti ve turizm yerleri çoktur henüz turistlik fal. olarak keşfedilmememiştir.Bazı vatandaşların kendi gayretleri ile arıcılık ve besi sığırcılığı yapılmaktadır.Köyde bir sıra 750 büyükbaş hayvan yetiştirilmiştir.. .YAZIN KÖST KÖYÜ /İÇME SUYU VE MESİRE ALANI NEDENİYLE EN UĞRAK KÖYLERİMİZDEN BİR TANESİDİR.KUZEYİNDEKİ KELTEPENİN PARAŞÜT YERİ OLARAK FAALİYETE GİRMESİYLE DAHA DA MEŞHUR OLUP EKONOMİK FAALİYETİ OLACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR.

Altyapı bilgileri :

Köyde ilköğretim okulu vardır.(ama kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi modern olmasada vardır.PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyde Ekmek fırını vardır ama şahısa ait olup kullanılamamaktadır.

Bilgileri paylaşan : Muzaffer Çalışkan