بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم.
==================================================
İSTANBUL BÜYÜKÇEKMECE TEPECİKTE BULUNAN DERNEĞİMİZİN YÖNETİM KURULU
BAŞKAN
Musa COŞKUN
KURUCU ÜYELER
1- Ömer AKGÜL 2- Yusuf AKGÜL 3- Ramazan TETİK 4-İdris İNCİ
5- Şakir YURT 6- Nurettin KASAL 7- H.İbrahim GEZER 8- Vehbi OLGUN
==================================================
KÖYÜMÜZ HAKKINDA GENEL BİLGİ
KINIK, Afyon ilinin Sinanpaşa ilçesine bağlı bir köydür.
Coğrafya Afyonkarahisar'ın merkezine 43 km uzaklıktadır.
Sinanpaşa ilçesine 10 km uzaklıktadır.
İklim Köyün iklimi, kara iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri
2008 = 1.266
2000
1997 = 2.313
Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Ramazan Yılmaz
2004 - Şakir Soydan
1999 - Süleyman Hıncal
1994 - Yusuf Kasal
1989 - İsmail Menek
1984 - Ahmet Ceylan
Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ama Ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur ama sağlık evi vardır, o da faal değildir. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Köyümüzde Giyim Kuşam
Kadınlar şalvar, göynek, kuşak, önücek, yaşmak, tirşe, başbezi, gazeke ve sıkma denilen giysileri giyerler. Bazıları şu an giyilmese bile düğünlerde öncelikdedir.Bilhassa pullu sıkma denilen giysi mutlaka giyilir.
Köyümüzün yöresel yemekleri
Sinanpaşa yöresinde yapılan yemekler:1-katmer.2-arabaşı,3-mantı,4-kısır yemeği,5-karahelva,6-cızdırma,7-keşkek,8-Tarhana çorbası,9-özel günlerde bişi,10-erişte yemekleri çok leziz olrak özenle yapılmaktadır.
==================================================
İLÇEMİZ SİNANPAŞA
Sinanpaşa Afyonkarahisar ilinin bir ilçesidir. Afyon-Uşak ve Afyon-Antalya karayolları arasında, il merkezine 33 km uzaklıkta bulunmaktadır. 1953 yılında ilçe olmuştur.
İlçemizin Tarihi
Kendi adını taşıyan ovasında doğu-batı ve kuzey-güney uzantılı, günümüzde izleri görülen antik yolların kavşağında, Cidyessuz (Küçükhöyük) adıyla kurulmuş, Hitit dönemine kadar uzanan önemli bir merkezdir. İlçenin M.Ö. 4000 yıllarından günümüze kadar çeşitli uygarlıklara sahne olan yerleşim yeri olduğu, yapılan tarihsel araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Sincanlı ovasının ortasında bulunan Küçükhöyük Kasabasında yapılan yüzey araştırmalarında, M.Ö. 3000 yıllarında buralarda insanların yerleşmiş olduğu anlaşılmaktadır. Zaman içerisinde Hititler, Romalılar, Bizanslılar egemenliği altında kalan yöremiz, XII. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir.
Osmanlı döneminde, Fatih Sultan Mehmet, II. Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim zamanlarında önemli bir devlet adamı olan Hersekzade Ahmed Paşa şimdi kendi adı ile anılan Ahmet Paşa Kasabasına 1517 yılında yerleşmiştir. Mezarı kasaba mezarlığı içerisindedir.
Sincanlı ilçe merkezine adını veren Sinan Paşa, Akkoyunlu Devleti'nin ileri gelen beylerinden Mehmet Bey'in küçük oğlu olup, 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet ile, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan arasında yapılan Otlukbeli Savaşından sonra, babasıyla Fatih Sultan Mehmet'e sığınmış, sarayda ve Enderun'da eğitim görmüştür. Pek çok sefere katılan ve sancaklarda görev yapan Sinan Paşa ihtiyarlığı yüzünden emekli olmuş, Rumeli'deki arpalık geliri köylerine karşılık, Sincanlı ovasında Çathöyük ve Küçükhöyük köyleri kendisine arpalık olarak verilmiştir. Çathöyük köyü, yani şimdiki Sinanpaşa Kırka ve Ahmetpaşa köyleri arasında olduğundan, bu köy arazisi içinde kurduğu çiftliğinde ve saraçiçi mevkiinde cami, imaret, okul ve hamam yaptırmıştır. Çiftliğine 10 kadar hizmetkarını yerleştirmiştir. Çathöyük halkı, sonradan cami etrafında birer ikişer yerleşerek köyü terk etmiş ve(çiftliğin bulunduğu yerin ismi Sincanlı abat olarak Sinanpaşa Vakıfnamesinde belirtildiğinden,)buraya yerleşmişlerdir.Sincanlı abat ismi Sultan Abdülhamit dönemine kadar kullanılmıştır.Daha sonra Sinanpaşa'nın adına izafeten Sinanpaşa nahiyesi olarak 1894 yılında değiştirilmiştir.Kurtuluş savaşı esnasındada tekrar köy statüsüne geçmiş ve bu durum 1934 ylına kadardevam etmiştir.Bu tarihde tekrar nahiye merkezi olmuştur.1947 yılında da Belediyelik yapılmıştır.6068 sayılı kanunla da 1953 yılında ilçe merkezi olmuş ve adını ilk ismi olan Sincanlı ile adlandırılımıştır.Bu durum posta hizmetlerinde çok kargaşa yaratmakta idi.Merkezin adı Sinanpaşa ilçe ismi Sincanlı olduğundan,tek isme ise 2004 yılında çıkarılan 5180 sayılı kanunla SİNANPAŞA olmuştur.
Kültürümüz
İlçede 40 ilköğretim okulu, 3 ortaöğretim okulu bulunmaktadır. Bu okullarda okuyan 7.299 öğrenciye, 305 öğretmenle eğitim verilmektedir.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, açılan mesleksel kurslarda kursiyerlere makine nakışları, giyim, bina içi pratik elektrik tesisatçılığı, bilgisayar operatörlüğü, el sanatları, çiçekçilik, okuma-yazma ve daktilograf becerileri kazandırmaktadır.
İlçedeki Çıraklık Eğitim Merkezinde, doğrama, mobilya, oto elektrik, oto motor tamiri, radyo-TV tamiri, kaynakçılık ve pastacılık başta olmak üzere çeşitli branşlarda da eğitim verilmektedir.
Türkülerimiz
Benim saçın uzun olur: Yöresi:Sincanlı(Sinanpaşa) Derleyen:TRT Kayıt kişi:İbrahim Hıdırbozan
================================================
SİNANPAŞA İlçesi 2008 Yılı Nüfus Sayım Sonuçları
Sinanpaşa Sinanpaşa ….. 4.020
Sinanpaşa Ahmetpaşa ….. 2.842
Sinanpaşa Akçaşar ….. 274
Sinanpaşa Akdeğirmen ….. 122
Sinanpaşa Akören ….. 2.984
Sinanpaşa Ayvalı ….. 236
Sinanpaşa Balmahmut ….. 553
Sinanpaşa Başkimse ….. 132
Sinanpaşa Boyalı ….. 778
Sinanpaşa Bulca ….. 933
Sinanpaşa Çalışlar ….. 232
Sinanpaşa Çatkuyu ….. 37
Sinanpaşa Çayhisar ….. 313
Sinanpaşa Çobanözü ….. 865
Sinanpaşa Düzağaç ….. 2.455
Sinanpaşa Elvanpaşa ….. 304
Sinanpaşa Garipçe ….. 1.265
Sinanpaşa Gezler ….. 232
Sinanpaşa Güney ….. 1.924
Sinanpaşa İğdeli ….. 103
Sinanpaşa İyice ….. 251
Sinanpaşa Karacaören ….. 436
Sinanpaşa Kayadibi ….. 915
Sinanpaşa Kılıçarslan ….. 2.500
Sinanpaşa Kınık ….. 1.266
Sinanpaşa Kırka ….. 2.335
Sinanpaşa Küçükhüyük ….. 2.097
Sinanpaşa Nuh ….. 1.353
Sinanpaşa Saraycık ….. 219
Sinanpaşa Savran ….. 1.994
Sinanpaşa Taşoluk ….. 3.844
Sinanpaşa Tazlar ….. 282
Sinanpaşa Tınaztepe ….. 3.318
Sinanpaşa Tokuşlar ….. 1.407
Sinanpaşa Yıldırımkemal ….. 247
Sinanpaşa Yürükmezarı ….. 168
Sinanpaşa İlçe toplamı ….. 43.236
==================================================
AFYONKARAHİSARIN MEŞHUR ÜRÜNLERİ HAKKIBDA GENEL BİLGİ
HAŞHAŞ
Haşhaş bitkisinin kafa denilen kısmının içinde incir çekirdeği büüyüklüğünde tohumları olur. bu tohumlar değirmen taşında ezilirse ezme halinde dünyanın en büyük lezzetlerinden biri ortaya çıkarılır.
Sanıldığının aksine bu haşhaş ezmesi uyuşturucu etkiye sahip değildir. bilakis gayet besleyici ultra müthiş bi besindir yani.
Uyuşturucu eldesi bitkinin kafa kısmı ile gövde arasına atılan çizikten sızan sütün kurutulması ile elde edilir.
Haşhaş ekimi özel izinle yapılır ve kapçıkları (yani gövdesi ve kafa kısmı) devlete satılır ve ilaç sanayiinde kullanılır.
KAYMAK
En iyi kaymak inek sütünden yapılırsa da inek sütü az kaymak verdiğinden kaymak bilhassa manda ve koyun sütünden yapılır.Kaymağı alınacak süt önce ateşte kaynatılır ve bu sırada sürekli karıştırılarak savrulur.Süt iyice kaynadıktan sonra kenarları az yüksek tepsilere doldurularak közlü hafif ateş üzerine konur ve 1-2 saat sonra tepsilerin üzeri örtülerek 5-6 saat kadar kendi hallerine bırakılır. Bu zaman içinde, sütteki yağ elementi, diğer bazı elementlerle beraber sütün üst tarafında kalın bir tabaka halinde toplanır.Bu tabakaya kaymak denir.Genel olarak 6-7 kilo manda sütünden 1 kilo kaymak alınır.Kalan sütten yağsız yoğurt yapılır.
LOKUM
Lokum, Su, şeker, nişasta kullanılarak yapılan bir Türk tatlısıdır.
Lokum doğal ve sağlıklı bir besin kaynaği olup, pek çok yararının olduğu bilinmektedir. Örneğin, proteinli besinler, kullanıldıktan sonra vücutta yakılır ve bunun sonucu üre, ürik asit ve kreatinin gibi atık maddeleri açığa çıkar. Bu maddeler böbrek hastalarında idrarla vücuttan atılamaz ve kanda yükselir. Sade lokum karbonhidrat kaynağı olduğundan, böbrek hastalarınca devamlı tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, yerelde lokumun hala yara ve çıbana tedavi amaçlı sarıldığı da bilinmektedir.
SUCUK
'Sucuk şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermante et ürünüdür. Uzun raf ömrüne sahip bir tüketim malzemesidir. Tamamıyla büyükbaş hayvan ve özellikle de dana eti ile yapılmış olanı daha makbul ve lezzetlidir. Ancak ekonomik olarak satın alınmasını kolaylaştırmak üzere küçükbaş hayvan eti de sıkça karıştırılır.
==================================================
KINIK KÖYÜ İLKÖĞRETİM OKULU HAKKINDA GENEL BİLGİ
OKUL MÜDÜRÜ :Emrullah MEHMETHANOĞLU
MÜDÜR YRD. :
ADRESİ :KınıkKöyü Sinanpaşa Afyonkarahisar
TELEFON NO :(272) 324 62 16
FAX NO :
E-POSTA ADRESİ :[email protected]
WEB ADRESİ :
1945 yılında köy halkı tarafından yapılan üç derslikli okulda eğitim öğretime başlanmış ,1989 yılına kadar bu okulda devam edilmiş,1989 yılında şimdiki bina yapılmıştır.1999 tarihinde ek bina ile okul 10 derslikli hale gelmiştir.2008 yılı itibariyle 291 öğrenci mevcut olup Tazlar Köyünden okulumuza taşıma yapılmaktadır.1999 yılında köy halkından İstanbul'da iş adamı, hayırsever Mustafa AKGÜL tarafından okul için 6 daireli lojman, 2002 yılında Asım KOCABIYIK'ın yardımlarıyla kalorifer tesisatı yapılmıştır. İlçemize uzaklığı 13 km'dir.
==================================================
KÖYÜMÜZÜN İKLİMİ
Kınık köyü Ege bölgesi sınırları içerisinde olmasına rağmen Ege bölgesine ait iklim özelliklerini göstermemektedir.Köyün iklimi kara iklimi etki alanı içerisinde olup;yazlar sıcak ve az yağışlı,kış ayları ise aşırı soğuk geçmektedir.