Omega Leo Club Pazardzhik

КАК СЕ Е ОСНОВАЛО ЛЕО ДВИЖЕНИЕТО И КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТО?

Основател на Лео движението е Джим Грейвър, треньор по бейзбол.

През 1957 Грейвър е треньор на бейзболния отбор на гимназия „Абингтън”, Пенсилвания, САЩ. Той е също и активен член на Лайънс клуб Гленсайд, Пенсилвания.
Заедно с приятеля си и член на Лайънс, Уилям Ърнст, Грейвър обсъжда създаването на клуб за ученици в гимназията. В статия в „The Evening Bulletin” на 7 октомври 1976 Ърнст обяснява, че „киванианците (Kiwanians) си имат своите Кий (Key) клубове, а ротарианците – своите Уийл (Wheel) клубове (по-късно преименувани на Интеракт (Interact) клубове)”.
Двамата молят своите събратя от Лайънс за подкрепа и без никакво двоумене членовете на Лайънс клуб Гленсайд се съгласяват, че младежка група към Лайънс е отлична идея. Грейвс и Ърнст се заемат с работата по организирането.
„Необходимо ни беше ядро, група от деца, с които да започнем,” обяснява Ърнст. „Затова накарахме сина на Джим да дойде на първото събрание с целия си бейзболен отбор.” Към събраната група от 26 играча се присъединяват и 9 момчета от 10, 11 и 12 клас.
Заедно, 35-имата тинейджъра формират клуба, който е чартиран като Лео клуб „гимназия Абингтън” от Лайънс клуб Гленсайд на 5 декември 1957.
Тъй като са първият Лео клуб, момчетата създават и акронимът за Лео – Водачество (Leadership), Равенство (Equality), Възможности (Opportunity) (по-късно Равенство е заменено с Опит(Experience) ). Те избират и цветовете на своето училище, червено и златно, за официални цветове на Лео клуба.
С времето кръгът на младежките клубове постепенно се разширява. През октомври 1967г. бордът на директорите на Лайънс Клубс Интернешънъл приема Лео клубовете като официална програма на асоциацията. Отворени за мъже и жени, Лео клубовете си поставят за цел (и настоящем) да:
„… даде на младежта по света възможност за развитие и принос, индивидуално и групово, като отговорни членове на своите местни, национални и международни общности.”

През 1968г. новосформираните Лео клубове започват да изпращат своите заявки за чартиране направо в Международната централа на Лайънс. На 17 октомври 1969г. документите за удостоверяване на Лео клуб „гимназия Абингтън” достигат до цетралата и на тази дата първият в света Лео клуб е официално признат за част от международната Лео програма. За президент на клуба е избран Джон Хъбърт от Бедерууд, Пенсилвания.

/!/ В днешно време Лео програмата е по-силна от всякога. Работата в полза на общността все още си остава главна цел на програмата – като своите събратя от Лайънс, членовете на Лео клубовете с удоволствие служат на съседите си и се наслаждават на разкриването на положителните резултати от своята работа. /!/


МОТО НА ЛЕО КЛУБ


Участието в програмата на Лео клубовете подобрява живота на младите хора. Като активни членове на общността си Ччленовете на Лео Клуб Пазарджик, научават истинското значение на мотото на клуба – водачество, опит и възможности.
* Водачество (Leadership) – Лео членовете развиват умения като организатори, и мотиватори на своите връстници;;
* Опит (Experience) – чрез служенето на своята общност Лео членовете научават важността на взаимната помощ
* Възможности (Opportunity) – членуването в Лео клуб предоставя на младите хора шанс да изпъкнат, да подобрят различни черти от характера си и да получат признание за своя принос към общността


КЛУБНА ИСТОРИЯ НА ЛЕО КЛУБ ПАЗАРДЖИК


"Лео Клуб Пазарджик" е създаден на 09.04.2011. Нашият Клуб - Кръстник е "Дамски Лайънс Клуб Пазарджик - Тракия", с Президент - кръстник г-жа Цвети Шопова ( получила приз за най-успешен Лайънс Президент за година 2010 - 2011). Клуба е ОМЕГА направление - обединява младежи на възраст между 18 и 30 год.

За чартър президент е избрана Александра Атмаджова.


УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА "ОМЕГА ЛЕО КЛУБ ПАЗАРДЖИК"


* ПРЕЗИДЕНТ - Александра Атмаджова

* ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ - Павлина-Калина Церовска

* СЕКРЕТАР - Андрей Гечев

* КАСИЕР - Младен Младенов