ΜΥΡΡΙΝΗ ΣΕΡΡΩΝ - MIRINI SERRON

ΜΥΡΡΙΝΗ - ΣΕΡΡΩΝ
Κτισμένη σε μικρή απόσταση από τον ποταμό Αγγίτη, η Μυρρίνη είναι με περίπου 300 κατοίκους ο μικρότερος οικισμός του Δήμου Νέας Ζίχνης, από την έδρα του οποίου απέχει 10χμ. προς τα νοτιοανατολικά.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή για το σημερινό τοπωνύμιο, πρόκειται για γλωσσική παραφθορά της μυρσίνης, φυτό που συναντάται στην περιοχή Αρχικά υπήρχαν δυο διπλανά βρισκόμενα χωριά, το Κολτσάκι και το Κοτσάκι, που υπό τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκια του Φιτά Μπέη. Μετά το 1821 τα δύο χωριά αποτελούσαν πλέον το Κοτσάκι με στης αρχές του 20. αιώνα περίπου 300 κατοίκους. Το 1913 καταστράφηκε το χωριό από τους Βούλγαρους, οι οποίοι σε μια δεύτερη επιδρομή οδήγησαν το 1916 βιαία 75 κατοίκους ως όμηρους στην Βουλγαρία.
Το 1920 ανήκαν στην κοινότητα Κοτσάκι οι οικισμοί Δόμηρος, Δραβήσκος και Μύρκινος. Το 1925 ο τότε Μητροπολίτης Ζιχνών μετονόμασε το χωριό σε Μυρρίνη, που από το 1927 αποτελούσε πια αυτόνομη κοινότητα.

Myrrini is a village in the past known as Kotsaki, formed by two earlier settlements. It was destroyed by the Bulgarians in the year 1913, another attacked followed three years later. In 1925 it was renamed to Myrrini. Myrrini was an independent community now a department of Nea Zichni.