Ο Πειραιάς είναι το κύριο λιμάνι της Ελλάδας, το λιμάνι του Πειραιά ειναι μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τρίτο στον κόσμο, 19 εκατ. επιβάτες το χρόνο διέρχονται απο εδω. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το λιμάνι έχει εκσυγχρονισθεί και είναι ίσως ένα από τα ομορφότερα λιμάνια της Μεσογείου. Σήμερα το λιμάνι του Πειραιά χρησιμοποιείται μόνο για τα επιβατηγά πλοία. Τα εμπορικά πλοία, φορτηγά, κοντεινεράδικα, κ.λ.π έχουν μεταφερθεί στο Κερατσίνι και Ικόνιο και περαιτέρω σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα για τα δεξαμενόπλοια. Από το κύριο λιμάνι φεύγουν τα πορθμεία και επιβατηγά για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, και τις πύλες αναχώρησης θα βρείτε στη σελίδα μας Δρομολόγια πλοίων.Εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων από όλο τον κόσμο έρχονται στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά ειδικά απο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή του Ικονίου.Το λιμάνι του Πειραιά συνεχίζεται στο Κερατσίνι, Ικόνιο και Πέραμα όπου βρίσκονται τα ναυπηγεία Περάματος, εκεί βρίσκονται και τα πορθμεία για τη Σαλαμίνα . Μετά το Πέραμα οι λιμενικές εγκαταστάσεις συνεχίζονται με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα διυλιστήρια πετρελαίου στον Ασπρόπυργο και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Το γεγονός αυτό καθιστά τις ακτές των λιμενικών εγκαταστάσεων στο σύνολο τους από το λιμάνι του Πειραιά έως την Ελευσίνα πάνω από 40 χιλιόμετρα. Δεκάδες φορτηγά, δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βρίσκονται στη ράδα λίγα μίλια έξω από το λιμάνι του Πειραιά, νοτίως των ακτών της Σαλαμίνας και του Κόλπου της Ελευσίνας (κυρίως δεξαμενόπλοια).
Οι παλιές καλές μέρες του Πειραιά έχουν εμπνεύσει γνωστούς Ελληνες συγγραφείς όπως ο Νίκος Ψαθάς (τα παιδιά της πιάτσας), σκηνοθέτες όπως ο Ζυλ Ντασσεν (Ποτε την Κυριακή) και διάσημους Έλληνες συνθέτες όπως ο Ξαρχάκος, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις και πολλοί άλλοι με τραγούδια όπως το "τα παιδιά του Πειραιά", "Δραπετσώνα" "Κάτω στο Πειραιά" "τα Λεμονάδικα" και πολλά άλλα που τραγουδήστηκαν από τους πιο δημοφιλείς Ελληνες και Ελληνίδες τραγουδίστριες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας και άλλοι . Ο Πειραιάς είναι πραγματικά η πιο πολυτραγουδισμένη πόλη της Ελλάδας. Αν ρωτήσετε γιατί, ίσως γιατί αντιπροσωπεύει τον Ελληνα ναυτικό και την εργατική τάξη, τον Ελληνα ξενιτεμένο, το Νόστο και την θαλασσινή ψυχή της Ελλάδας. Από τον Πειραιά χιλιάδες μετανάστες έφυγαν τις δεκαετίες το 50 και 60 στην Αμερική και την Αυστραλία, από τον Πειραιά μπαρκαρισαν χιλιάδες Έλληνες ναυτικοί ταξιδεύοντας για χρόνια στις θάλασσες αφήνοντας πίσω τους γυναίκες, μητέρες και παιδιά να τους αποχαιρετούν με ένα λευκό μαντήλι και ενα δάκρυ στα μάτια.Τις σκηνές αυτές την έζησα και εγώ πολλές φορές σαν βλαστός απο Πειραιώτικη ναυτική οικογένεια κάθε φορά που ο πατέρας μου ή οι θείοι μου μπάρκαραν στα φορτηγά και τα γκαζάδικα.
Το παλιό λιμάνι του Πειραιά: Το ρολόι ήταν το πιο διάσημο ορόσημο και καφενείο του Πειραιά, δυστυχώς το στρατιωτικό καθεστώς το γκρέμισε και δημιούργησε ένα μικρό τρίγωνο-πλατεία με το άγαλμα του Θεμιστοκλή.
Κατά την προπολεμική εποχή στον Πειραιά, υπήρχαν τα Λεμονάδικα (μια περιοχή που έχει γίνει τραγούδι), τα Λεμονάδικα ήταν ο τόπος όπου καικια και ιστιοφόρα εμπορικά έφερναν λεμόνια και φρούτα από τα νησιά στο σημειο που σήμερα ειναι η ακτή Τζελέπη (πλατεια Καραισκάκη). Εκει και στα Καρβουνιάρικα (η περιοχή προς το Παλατάκι εκει που σήμερα αράζουν τα κρουαζιερόπλοια) ενέπνευσε πολλούς ρεμπέτες οπως ο Βαμβακάρης, Παπαιωάννου και αλλους. Σε όλη αυτή την περιοχή υπήρχαν παράγκες με μικρά καταστήματα, καφενέδες και κάθε είδους μικρές επιχειρήσεις. Σιγά-σιγά η περιοχές αυτές έγιναν τόπος του μικρού υπόκοσμου του Πειραιά που αργότερα οταν οι παράγκες καικαν, μεταφέρθηκε στη Τρούμπα, την περιοχή μεταξύ Νοταρά και Φίλωνος η Τρούμπα ενέπνευσε πολλές κινηματογραφικές ταινίες μεταξύ άλλων το " Ποτέ την Κυριακή "και τα " Κοκκινα Φανάρια ". Τα Καμπαρέ και η περιοχή έκλεισε την δεκαετία του 60. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οταν ο Πειραιάς βομβαρδίστηκε από τους Ναζί μια βόμβα χτύπησε ένα πλοίο που μετέφερε εκρηκτικά, η έκρηξη διέλυσε σχεδόν το λιμάνι. Ένα κομμάτι του βρετανικού πλοίου που εξερράγη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών μπορούμε σήμερα να δούμε στο μικρό πάρκο δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Διονύσιοω μπηγμένο πανω σε'ενα Πεύκο.
Περιοχές και αξιοθέατα Πειραιά: Το Δημοτικό Θέατρο, η Μαρίνα Ζέας, το Πασαλιμάνι, η Καστέλλα,ο Προφήτης Ηλίας, το Μικρολίμανο , η Πειραική και το Χατζηκυριάκιο. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα βρείτε εστιατόρια, ψαροταβέρνες, μπαρ και κλαμπ.
Τμήματα απο τα Αρχαία τείχη που συνεδεαν το Πειραιά με την Αθήνα (Μάκρα τείχη) μπορείτε να δείτε στη Μαρίνα Ζεας όπου επίσης βρίσκεται το Ναυτικο Μουσείο και σε τμήματα της ακτης της Πειραικής. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια πανοραμική θέα της Αθήνας και του Πειραιά.
Το κύριο εμπορικό κέντρο του Πειραιά βρίσκεται στο τρίγωνο μεταξύ των οδων Γούναρη, οδός Εθνικής Αντιστάσεως και Ακτή Ποσειδώνος, εκει βρίσκεται η κεντρική ψάραγορα και κρεαταγορά του Πειραιά, στους γύρω δρόμους βρίσκονται καταστήματα κάθε είδους πράγματα. Η οδός Γούναρη περιβάλλεται από τις εξωτικές μυρωδιές των μπαχαρικών, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και μπαχαρικά που αναμειγνύονται με το άρωμα του θυμαριού και της ρίγανης ότι από τα διάφορα καταστήματα και παντοπωλεία. Στις κάθετες οδούς γύρω από τη Λεωφόρο Β. Γεωργίου μετά την Αγία Τριάδα προς το Πασαλιμάνι και γύρω από την πλατεία Κοραή και οδό Ηρώων Πολυτεχνείου υπάρχουν πολλά καταστήματα κάθε είδους.Καταστήματα μόδας και μπουτίκ μπορείτε να βρείτε στις μικρότερες παράλληλες οδούς με κατεύθυνση προς το Πασαλιμάνι όπως στη Σωτήρος Διός, Μπουμπουλίνας κ.λ.π. Στο Πασαλιμάνι υπάρχουν πολλές μπουτίκ και εμπορικά κέντρα.
Περιοχές του Πειραιά
Η νομαρχία του Πειραιά χωρίζεται σε πολλούς δήμους. Ένας από τους μεγαλύτερους είναι ο δήμος της Νίκαιας.Ο πυκνός πληθυσμός της Νίκαιας οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ ήρθαν πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Η Νίκαια, ως κύρια περιοχή της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς, ήταν πάντα το πολιτικό προπύργιο της ελληνικής Αριστεράς για αυτο και η άλλη ανεπίσημη ονομασία της Νίκαιας ήταν και ειναι ακόμα Κοκκινιά. Στις 17 του Αυγούστου 1944, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, περίπου 300 Έλληνες πατριώτες της αντίστασης εκτελέστηκαν στη Νίκαια.
Ενας αλλος μεγάλος δήμος του Πειραιά είναι ο δήμος Κορυδαλλού. Ο Κορυδαλλός συνορεύει με τη Νίκαια, στα νότια και με το Δήμο της Αγίας Βαρβάρας στα δυτικά. Τα τελευταία χρόνια ο Κορυδαλλός έχει καταστεί ένα από τα πιο τα τρέντυ μέρη στον Πειραιά με καλή νυχτερινή ζωή, καφετέριες και αρκετές μπουτίκ υψηλής μόδας. Γύρω απο την Πλατεία Ελευθερίας μπορείτε να βρείτε από τα πιο γνωστά καφέ και καφετέριες οπως υποκαταστήματα του Φλοκαφε, Εβερεστ, Γκούντις κλπ, το μειονέκτημα είναι οτι ένα φλιτζάνι καφέ η καπουτσίνο μπορεί να κοστίσει έως και 4 ευρώ! Το Εμπορικό κέντρο της οδού Ταξιαρχών είναι μία από τις πιο κεντρικές οδούς για ψώνια. Κάθε εβδομάδα χιλιάδες αγοραστές που προέρχονται από άλλες περιοχές έρχονται για να αγοράσουν απο τα καταστήματα μόδας και τις διάφορες μπουτίκ της οδού Ταξιαρχών.
Οι δυτικές περιοχές του Πειραιά περιλαμβάνουν την περιοχή της Δραπετσώνας, που ήταν μία από τις φτωχότερες και πιο παραμελημένες περιοχές στο Πειραιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δίπλα υπήρχε το εργοστάσιο λιπασμάτων (Λιπάσματα), και για πολλά χρόνια ήταν μολυσμένη και ανθυγιεινή περιοχή. Ευτυχώς, το εργοστάσιο λιπασμάτων έχει κλείσει και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια. Σήμερα η Δραπετσώνα έχει αναπτυχθεί και ολοκαίνουργια μοντέρνα διαμερίσματα έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια. Το Κερατσίνι βρίσκεται βορειοδυτικά της Δραπετσώνας, όπου και ξεκινάει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, την Αμφιάλη και το Πέραμα.
Άλλες περιοχές του Πειραιά είναι Αγία Σοφία ή Μανιάτικα που πήρε το όνομα της από τους Μανιάτες οι οποίοι πρώτοι εγκαταστάθηκαν εδώ. Προς τα βόρεια είναι η Νεάπολη και η Αμφιάλη. Η οδός Πέτρου Ράλλη που περνά απο τον Αγιο Ιωάννη Ρέντη μετά τη διέλευση από τη γέφυρα Κηφισού εκτείνεται βόρεια στη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη που συνδέει την Αθήνα με τη Νίκαια, Κορυδαλλό, Νεάπολη, Αμφιάλη, Κερατσίνι και Πέραμα. Στην αρχή της έναρξη της οδού Πειραιώς (απο Πειραια) βρίσκονται τα Καμίνια στα σύνορα με Νίκαια. Αυτό το όνομα προέρχεται από το παραδοσιακό επάγγελμα και εργοστάσια που ήταν εδώ και έφτιαχναν πηλό για τούβλα, γλάστρες κ.λ.π μέσα σε Καμίνια.
Νυχτερινή ζωή.
Ο Πειραιάς έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή. Πολλά εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και ψαροταβέρνες μπορείτε να βρείτε όλα τα παράκτια, κατά μήκος της διαδρομής από Πειραϊκή για Πασαλιμάνι και στο Μικρολίμανο. κοντά στον Άγιο Διονύση στο τέλος της Ακτής Κονδύλη υπάρχουν πολλά σουβλατζίδικα όπως το γνωστό του Καράμπαμπα. Στο τέλος της οδού Χατζηκυριακου, δίπλα από την είσοδο της Ναυτική Σχολής Δοκίμων, είναι μια από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες του Πειραιά, η ταβέρνας Μαργαρω ή η ταβέρνα του Λάζαρου. Κοντά Απέναντι από την Πηγάδα στη οδό Χατζηκυριακού υπάρχουν πολλές άλλες ψαροταβέρνες. Στην Πειραϊκή επίσης θα βρείτε πολλές πολλές καλές ψαροταβέρνες όπως ο Διάσημος, Κρητικός, Τα Νησιά κ.λ.π της στην ίδια περιοχή θα βρείτε πολλά μπαρακια και καφετέριες. Μπορείτε να απολαύσετε ποτά στη Μαρίνα Ζέας και στην ανατολική πλευρά στο Πασαλιμάνι και στην Καστέλα προς πλατεία Αλεξάνδρας. Το παραδοσιακό λιμανάκι του Μικρολίμανου εχει ψαροταβέρνες τη μια δίπλα στην άλλη. Υπάρχουν πολλά μπαρ μετά το Μικρολίμανο προς Φάληρο πολύ κοντά στο Στάδιο Καραϊσκάκη το σπίτι της μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας του Πειραιά Ολυμπιακός. Υπάρχουν αρκετές πίστες με ελληνική ζωντανή μουσική και ναιτ κλαμπς όπως το Μπο Λαιβ (Λεωφ. Πειραιώς και Μυκάλης) και το Ανιφορη στο Πασαλιμάνι.
Μεταφορές και Συγκοινωνία
Κύρια μέσα μεταφοράς στον Πειραιά είναι τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, μέχρι το 50 '- 60 στον Πειραιά υπήρχαν δυο γραμμές του τραμ, το πράσινο τραμ εντός του Πειραιά και το κίτρινο τραμ που συνδέονταν με το Κερατσίνι και το Πέραμα. Η μετάβαση προς και από τον Πειραιά χάρη στην κόμβους που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ειδικά από την οδό Κόνωνος, κύριας εξόδου από το λιμάνι προς την Αθήνα, μέσω Λεωφ. Αθηνών Πειραιώς και από τη νέα σήραγγα που συνδέει το λιμάνι απο πύλη Ε1 με Δραπετσώνα, Κερατσίνι και κατόπιν με την Εθνική Οδο Αθηνών Πατρών, μέσω Σκιστού έχει δώσει κάποιες λύσεις στα τεράστια προβλήματα της κυκλοφορίας των λεωφορείων, φορτηγών και αυτοκινήτων. Από το κέντρο του Πειραιά μπορείτε να πάτε στην Αθήνα από την οδό Ομηρίδου Σκυλιτση που θα σας φέρει στην Λεωφόρο Ποσειδώνος και την Λ. Αθηνών Πειραιώς. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στην Αθήνα, αν δεν είστε οδήγος είναι με τον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ), ο σταθμός βρίσκεται ακριβώς έξω από την πύλη E5 στην Ακτή Ποσειδώνος.